пʼятниця, 02 листопада 2012 15:13

Грандіозна панорама показує битву за Константинополь 1453-го
22

Приблизно на середині протяжності стін вони трохи змінюють напрямок і йдуть вниз, слідуючи за складкою рельєфу - долиною струмка Лікос. Там дві башти, вони виділяються - це і є ворота Св. Романа, або Гарматні (за-турецькі Топкапи Капи). Ось тут і відбулися вирішальні події штурму візантійської столиці. І якщо повернутися обличчям до заходу (протилежно стін) - можна побачити присадкувате кругле будівля
Фото: Фото: history-of-art.livejournal.com
Панорама 1453

На стінах круглої будівлі - сценки з османського Константинополя 16-17 століть
Модель Панорами 1453 в мініатюрі

У Стамбулі одним з найбільш відвідуваних музеїв є панорама, присвячена взяттю в 1453 році візантійської столиці Константинополя турками-османами.

З турецької точки зору, штурм Міста (а його в середні століття саме так і називали, ????? - і всім було зрозуміло, про яке саме місто йде мова) - велика і славна віха, привід для національної гордості, а не трагедія, яка послужила початком занепаду православ'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві українські наложниці досягали вищої влади в Османській імперії

Центральна фігура штурму, його натхненник і організатор - султан Мехмед II - за популярністю в сучасній Туреччині є фігурою №2, відразу після Ататюрка. Султан отримав після успішного взяття столиці Візантії почесний титул "Фатіх" (Завойовник), його іменем називають в країні мости, дороги, вулиці, райони - у тому числі і другий міст через Босфор.

Неподалік того місця Феодосієвих Стін, де османські війська зуміли увірватися до Міста, в 2009-му збудували Панораму 1453 (Panorama 1453 Tarih M?zesi), присвячену цій одній з центральних подій в процесі формування турецької нації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українки – лагідні, але крутять своїми чоловіками як хочуть"

Підйом країни та національної самосвідомості в 2000-х цьму дуже сприяв, і зараз цей музей є для турків одним з найпопулярніших. Іноземців у Панорамі 1453 зовсім небагато, можливо, не більше 1/10 відвідувачів - на відміну від інших визначних пам'яток і музеїв Стамбула.

Стіни Феодосія (кордон візантійського Константинополя) пролягають від Мармурового моря до Золотого Рогу. Це унікальне явище для сучасного мегаполісу - античні стіни 5 століття збереглися практично на всій своїй пртяжності більше 6 кілометрів. І, що найцікавіше - не як об'єкт туризму, а просто як незруйнований артефакт минулого.

Зараз ви читаєте новину «Грандіозна панорама показує битву за Константинополь 1453-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути