субота, 16 лютого 2013 21:51

У музеї Стамбула можна подивитися на найстарішу поему про кохання
22

Ініціатива створення музею належала відомому турецькому діячеві культури Осману Хамді Беєві
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Сідонський саркофаг зі сценами з життя Олександра Македонського

Археологічний музей Стамбула розташований в історичній частині міста поряд з парком Гюльхане та палацом Топкапи.

Вхідний квиток коштує 10 лір (близько 50 гривень). Вихідний день понеділок.

Всього музейний комплекс складається з трьох окремих споруд - неокласичної будівлі Археологічного музею, музею Стародавнього Сходу і музею ісламського мистецтва. Останній ще називають кахельним павільйоном. Це найстаріша громадська будівля Стамбула.

У музеї зберігається більше одного мільйона експонатів різних епох і культур. Вони виставлені не тільки у залах, але і у дворі комплексу. Там також є кафе, де можна відпочити і перекусити.

У музеї є на що подивитися. Перлиною колекції вважається саркофаг зі сценами з життя Олександра Македонського. Його легко впізнати серед десятків інших. По-перше, експонат обгороджений ланцюгом. А по-друге, знаходиться за склом.

Довгий час його помилково вважали саркофагом Олександра Македонського. Пізніше з'ясувалося, що він належав садівнику Абдалонімосу, якого полководець зробив царем.

Також у музеї є голова мармурового погруддя Олександра Македонського з відбитим носом, голова Сапфо, артефакти знайдені при розкопках Трої та інші древності.

У музеї Стародавнього Сходу є єгипетська мумія, частина воріт Іштар і найстаріша поема про кохання. Напис зовсім крихітний і датований 8 століттям до нашої ери. У поемі дівчина звертається до нареченого.

Зараз ви читаєте новину «У музеї Стамбула можна подивитися на найстарішу поему про кохання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути