субота, 16 лютого 2013 01:27

У Цистерні Базиліці водиться риба і звучить музика
16

Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА

Цистерна Базиліка — це місце, яке має побачити кожен гість Стамбула. Огляд одного з найбільших і добре збережених стародавніх підземних водосховищ міста не займе багато часу у туриста. Тим більше, що воно розташоване поряд із Собором Святої Софії.

Вхідний квиток коштує 10 лір (близько 50 гривень). Двері музею відчиняються о 9 годині ранку.

У Цистерні Базилиці є кафе, в якому можна перекусити, споглядаючи красу водосховища, що нагадує підводний палац. Також тут можна зробити фото у розкішних костюмах султана та його придворних.

У водосховищі вогко і темно. Тут звучить дещо містична музика без слів. Місцями зі стелі може капати вода, тому на голову краще одягнути капішон. Також треба уважно дивитися під ноги, щоб не посковзнутися і не впасти.

Вода прозора. Крізь неї видно дно, встелене монетами туристів. Крім грошей, у воді також водиться риба, причому доволі великих розмірів.

Ємність водосховища 80 тисяч кубічних метрів. Склепінчасту стелю цистерни підтримують 336 колон (12 рядів по 28 колон) 8-метрової висоти. Всі вони різні.

Окраса Цистерни Базиліки - дві голови Медузи Горгони. Одна з них розташована вниз головою. Інша повернена на бік. Кажуть, це зроблено спеціально для того, щоб ніхто не боявся закам'яніти, глянувши в очі Горгоні. Голови є основами для двох колон.

У водосховищі проходили зйомки епізоду фільму про Джеймса Бонда "З Росії з любов'ю".

Зараз ви читаєте новину «У Цистерні Базиліці водиться риба і звучить музика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути