субота, 30 травня 2020 08:21

Революціонери залишили Париж

Революціонери залишили Париж
Національна гвардія та біднота Парижа підняли повстання проти політики уряду Адольфа Тьєра. Громадянська війна, літографія Едуарда Мане, 1871 рік.

Революційний уряд Паризька комуна 30 травня 1871-го остаточно припинив існування. Військові суди засудили понад 13 тис. людей. Із них 7,5 тис. заслали в Нову Каледонію і Алжир, а 21 - розстріляли. Без суду розстріляли від 15 до 30 тис. людей.

У березні 1871 року Національна гвардія та біднота Парижа підняли повстання проти політики уряду Адольфа Тьєра. Захопили міську ратушу, урядові війська вимушено залишили місто - влада в Парижі перейшла до Центрального комітету Національної гвардії, який підняв прапор комуни. Паризька комуна була одночасно і законодавчим і виконавчим органом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королівську сім'ю стратили повстанці

Комуна проголошувала республіку єдиною формою правління, гідною людини, а принципом політичного режиму - повну автономію комун на всій території Франції. Були скасовані привілеї посадовців, церкву відокремили від держави, заборонили незаконні обшуки, арешти, старий суд замінили народним судом. Комуна діяла в умовах постійної боротьби з урядом Тьєра.

У травні в Париж стягнули вірні уряду війська і почалась 8-денна вулична різанина.

Комуна проіснувала 72 дні і привернула до себе увагу і урядів і революційних демократів Європи. На боці комунарів проти версальських військ боролися польські та бельгійські революціонери.

31 серпня Адольф Тьєр був обраний першим президентом Третьої республіки.

Під час Паризького повстання 20-тисячним натовпом повстанців захоплено 10 серпня 1792 року палац Тюільрі, повалено владу короля Людовика XVI та заарештовано всю королівську сім'ю.

Зараз ви читаєте новину «Революціонери залишили Париж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути