четвер, 19 березня 2020 09:46

Республіку ліквідували

Республіку ліквідували
Четвертий обласний з'їзд Рад робітничих депутатів Донецького і Криворізького басейнів у Харкові. Фото: А.В. Линецкий

Донецько-Криворізька Радянська Республіка увійшла 19 березня 1918-го до складу Української Соціалістичної Радянської Республіки. Формально існувала трохи більше місяця.

У Четвертому універсалі Центральної Ради проголосили створення незалежної України з поширенням її кордонів на Донецько-Криворізьку область. Короткочасну радянську республіку було проголошено 12 лютого 1918 року на четвертому обласному з'їзді Рад робітничих депутатів Донецького і Криворізького басейнів у Харкові.

Охоплювала Сумщину, Харківщину, Донеччину, Катеринославщину, Херсонщину з Кривим Рогом, Єлисаветградом та частину Області Війська Донського по лінії залізниці Ростов - Лиха (фактично все Лівобережжя) з Таганрогом і Олександро-Грушевським (тепер — Шахти, Росія). Столиця - Харків. Мала контакти з іноземними державами та їхніми послами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українським громадянам почали видавати паспорти

Територію поділили на 12 районів. У кожен район входили 10-20 місцевих рад. Головою Раднаркому й комісаром народного господарства маріонеткової республіки став Федір Сергєєв.

Ленін не визнав новостворену республіку ні самостійною державою, ні частиною Російської Федерації. Тому на другому Всеукраїнському з'їзді Рад у Катеринославі Сергєєв заявив, що ця республіка становить складову частину Радянської України.

Донецько-Криворізьку республіку ліквідували. "Ніякого Донкривбасу не буде і не повинно бути, час би кинути займатися дурницями", - написав про це майбутній генсек, а на той час народний комісар у справах національностей Йосип Сталін.

Центральна Рада 4 березня 1918-го ухвалила закон "Про реєстрацію громадянства Української Народної Республіки". Усі питання про надання громадянства УНР належали до компетенції Міністерства внутрішніх справ.

Зараз ви читаєте новину «Республіку ліквідували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути