субота, 18 квітня 2020 10:41

Розпустили найбільшу міжнародну організацію

Розпустили найбільшу міжнародну організацію
Представники кожної держави мали на засіданнях Ліги Націй один голос Фото: teletype.in

Перша міжнародна організація Ліга Націй 18 квітня 1946-го припинила існування. Замість неї створили Організація Об'єднаних Націй.

Лігу Націй виникла 1919-го як система колективної безпеки. Її засновниками вважались держави-переможці у Першій світовій війні. Спочатку членами цієї організації стали 44 країни, пізніше кількість їх збільшилась до 52. Статут Ліги Націй був складовою всіх післявоєнних мирних договорів. Основними органами Ліги Націй були щорічні асамблеї представників всіх членів організації, Рада Ліги в Женеві.

Представники кожної держави мали на засіданнях один голос незалежно від кількості населення і величини території країни. За необхідності всі члени Ліги Націй були зобов'язані розірвати з агресором економічні і культурні зв'язки, оголосити йому блокаду. Німеччина та Японська імперія в 1933-го вийшли з її складу. СРСР виключили з організації в грудні 1939-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штаб-квартиру ООН будували 6 років

Еміграційні уряди УНР і ЗУНР неодноразово зверталися до Ліги Націй зі скаргами на порушення прав і свобод на окупованих українських землях урядами Польської республіки, Королівства Румунія і СРСР. Ліга Націй визнала, що Східна Галичина перебуває під польською воєнною окупацією і засудила антиукраїнську політику варшавського керівництва. У ставленні до українського питання Ліга Націй проявляла непослідовність, не контролювала прийняті нею резолюції.

9 січня 1951 року у Нью-Йорку відбулось офіційне відкриття штаб-квартири Організації Об'єднаних Націй. Штаб-квартира ООН — це комплекс будівель, які служать офіційним офісом для основних робочих органів ООН.

Зараз ви читаєте новину «Розпустили найбільшу міжнародну організацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути