понеділок, 24 червня 2019 11:34

Призовників розстріляли за запізнення до військомату

Призовників розстріляли за запізнення до військомату
Хрест поставили на могилі розстріляних призовників у селищі Камень-Каширський на Волині Фото: visnyk.lutsk.ua

Біля Камінь-Каширського на Волині розстріляли 16 призовників 24 червня 1941-го. Чоловіки на кілька годин запізнилися до військкомату.

Очевидцем подій був мешканець Каменя-Каширського Павло Кривдик. Він разом із братом випасав худобу неподалік лісу. Тоді побачили 2 машини з військовими і цивільними. Останніх поставили обличчям до лісу, повідомляє Вісник Луцька.

"Від страху ми з братом заповзли у рівчак. Крайній зліва чоловік зробив 2 кроки убік і намагався втекти, але куля наздогнала його. Коли розстріл закінчили, тіла полили з каністри бензином і кинули факел. Здійнялося високе полум'я, повалив густий білий дим і неприємно запахло горілим людським тілом. Ще підтягнули до купи й кинули у вогонь того, що лежав збоку І поїхали. Ми ще трохи полежали і вийшли. Я близько туди не підходив, страшно було" – згадував Павло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Померла, не витримавши холоду: розповіли трагічну історію ув'язненої селянської родини

Ще один очевидець подій і житель села Никанор Боденчук заховався у канаву, дочекався, поки всі поїхали, і став витягати з багаття тіла, щоб можна було хоч когось впізнати. Згодом чоловіка розкуркулили і відправили до Сибіру.

Під вечір на те місце знову при­їхала машина з військовими. Із ними було 2 цивільні, яких змусили копати могилу й кидати до неї трупи. Їх теж розстріляли і кинули туди. Солдати засипали яму і розрівняли землю, щоб нічого не було видно.

Невдовзі після розправи над новобранцями до Камінь-Каширського увійшли німці. Наказали насипати могилу і установити хрест із написом "загинули від рук комуністів".

Масові страти політичних в'язнів у в'язницях Львова провели агенти НКВС і тюремні співробітники 24 червня 1941-го. Підставою для страт слугував наказ народного комісара внутрішніх справ СРСР Лаврентія Берії. Тоді у 3-х в'язницях розстріляли 1808 людей.

22 червня 1941-го розпочалась німецько-радянська війна. У керівництві СРСР прийняли рішення про евакуацію тюремних в'язнів. Проте з цим виникали значні проблеми - не вистачало транспорту. Також голі й босі, заслаблі в'язні не могли швидко й довго пересуватися.

Зараз ви читаєте новину «Призовників розстріляли за запізнення до військомату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути