понеділок, 11 вересня 2017 23:13

Прибалтійські країни не хочуть, щоб їх називали колишніми радянськими

Прибалтійські країни не хочуть, щоб їх називали колишніми радянськими
Прибалтійські країни вважають радянську владу насадженою зовні Фото: posprikaz.ru

Глави дипмісій Естонії, Латвії та Литви оприлюднили лист у якому зазначили, що їхні країни в 1940 році не входили до складу Радянського Союзу добровільно. Їх території були приєднані в результаті військової анексії і контролювалися нав'язаною владою. Тому називати їх колишніми радянськими республіками не доречно.

Приводом для листа стала опублікована стаття про Фінляндію у французькому виданні Le Monde. До неї йшла карта, де Естонія, Латвія і Литва були вказані як "колишні радянські республіки". Дипломати з Прибалтики надіслали звернення з проханням надалі не називати їхні країни в публікаціях "колишніми радянськими республіками".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкопали архів УПА зі списками репресованих радянською владою українців

"Ми були б вкрай вдячні, якби у ваших статтях не використовувався термін "колишні радянські республіки", оскільки таким чином наведені вище історичні та визнані на міжнародному рівні факти були б відображені належним чином", – йдеться в листі послів до редакції, передає Інтрефакс-Україна.

Вони нагадали, що велика частина країн світу, в тому числі Франція, ніколи не визнавали анексію Балтійських країн. А після розпаду СРСР в їхньому регіоні не виникли нові держави, а Балтійські країни відновили свою незалежність.

Блогер Максим Мирович розмістив добірку фотографій, які були заборонені для публікації у Радянському союзі. Світлини виклав у себе в блозі.

"Багато шанувальників СРСР, розповідаючи про те, як же було чудово в ті роки, показують постановочні знімки з газети "Правда" і відретушовані картинки з "Книги про смачну і здорову їжу" - мовляв, ось точно так все і було. Це чимось нагадує ситуацію з фільмом "Кубанські козаки" - після його показу багато кинулися на Кубань, очікуючи побачити там колосяться поля і повні комори, а побачили голод і злидні. А все тому, що потрібно розрізняти реальність і пропаганду", - каже він.

Зараз ви читаєте новину «Прибалтійські країни не хочуть, щоб їх називали колишніми радянськими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути