понеділок, 18 березня 2013 15:30

При будівництві столиці давнього Єгипту робітники тягали брили вагою 70 кг

При будівництві столиці давнього Єгипту робітники тягали брили вагою 70 кг
Працівник з талататом на плечах (з колекції Бруклінського музею). Фото: world-archaeology-news.blogspot.com

Різьблення на стінах давньоєгипетського міста Ахетатона (сучасна Амарна) зображує світ і достаток. На оборі стоять вгодовані воли. Склади ломляться від зерна і риби. Музиканти ублажають слух фараона, який їсть м'ясо.

В дійсності звичайних жителів нової столиці, зведеної в поспіху за наказом царя-єретика Ехнатона, чекали всі ті ж негаразди, що і в інших містах. Аналіз скелетів, знайдених на цвинтарі простолюдинів, показав, що діти недоїдали і чахли, а дорослі займалися виснажливою працею і часто отримували "виробничі" травми.

І це дивно, говорить співавтор дослідження Джером Роуз з Арканзаського університету (США), адже в столиці повинно було бути багато їжі, чи не так?

Приблизно в 1350 році до н. е. Аменхотеп IV, чоловік знаменитої Нефертіті і, можливо, батько Тутанхамона, відмовився від сонму єгипетських богів на користь одного-єдиного Атона, малозначного божества сонячного диска, і повелів називати себе Ехнатоном. За його наказом за 322 км на південь від сучасного Каїра серед голої пустелі було побудоване абсолютно нове місто, в якому Атон міг би панувати безроздільно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли мумію батька Тутанхамона за допомогою ДНК

Нова столиця пережила короткий розквіт, що тривав всього близько 15 років - до смерті фараона-єретика і повалення культу Атона. З 20-30 тис. жителів Ахетатона лише 10% належали до еліти, яка за життя займала розкішні вілли, а після смерті були поміщені у  багато оздоблені гробниці. Решта закінчувала свій земний шлях на південному кладовищі в щільно упакованих могилах, відзначених лише купою каміння.

Археологи розкопали там більше 200 поховань, але знайшли тільки 20 трун. У більшості випадків покійних загортали в циновки, бо дерево коштувало дорого. Один з гробів розписаний безглуздим набором ієрогліфів, які неможливо прочитати, тобто, швидше за все, художник і, можливо, замовник труни не знали грамоти.

Немає там і артефактів, звичних для більш багатих поховань. Але це не обов'язково означає, що ці люди жили в крайній бідності. Це може вказувати на вихід з моди традиції класти в могилу цінні речі. Знайдені лише три намистини у вигляді гіпопотамів - напевно, жіночі або дитячі амулети.

Скелети єгиптян, що померли у віці від 3 до 25 років, несуть ознаки цинги й рахіту. На дитячих зубах чітко простежується недоїдання. У дітей старше восьми з половиною років виявлено ознаки серйозного відставання в розвитку, характерні не тільки для недоїдання, але і для аномального високого рівня фізичної активності (кістки деформовані через гіпетрофіровані м'язи).

Дорослим жилося не легше: більш ніж у 75% кістяків знайдений артрит кісток рук і ніг, а також хребта - результат важкої праці. Тріснуті і сплющені хребці зустрічаються повсюди. 67% кістяків несуть сліди принаймні одного зціленого перелому.

Тут варто відзначити, що Ахетатон будувався за новими правилами, що існували тільки в період правління Ехнатона: використовувався стандартний кам'яний блок, талатат, який важив майже 70 кг. Вважалося, що це нормальний вантаж для одного працівника. Дійсно, збереглося різьблення по каменю (мабуть, з Амарни), на якому людина тягне на плечах талатат, обхопивши його обома руками. Звідси й артрит.

Ендрю Чемберлен з Манчестерського університету (Великобританія), який не брав участі в дослідженні, підкреслює, що насправді в цьому немає нічого особливого. Він вивчав скелети з Саккари - відомого некрополя поблизу стародавнього Мемфіса - і звернув увагу на приблизно такий же рівень травм і ознак важкої праці.

Зараз ви читаєте новину «При будівництві столиці давнього Єгипту робітники тягали брили вагою 70 кг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути