четвер, 13 грудня 2012 14:09

"Ті, що ступають по воді" - найдавніше зображення фараона показує збір податків
7

Дві фігури праворуч інтерпретуються як бранці
Фото: Фото: livescience.com
У когось свербіли руки знищити зображення тварин. Але двох незрозумілих (ймовірно, міфологічних) звірів праворуч вандали не чіпали
Нещодавно сцена номер сім була зіпсована, але багато чого ще видно
Тут вже майже нічого не видно, проте око археологів вловило бранців і лучників, супроводжуючих човни
Пастухи і худоба

Триває вивчення найдавніших зображень фараона, висічених на каменях біля берега Нілу у Верхньому Єгипті.

Різьблення вперше виявили в 1890-х роках, але його систематичне дослідження почалося тільки в 2008-му. Малюнки інтерпретують як урочисту процесію на чолі з царем, на голові якого красується хеджет - корона правителів Верхнього Єгипту.

Зображення датуються 3200-3100 роками до н. е., пишуть експерти в журналі Antiquity. "Це кінець преісторії і початок історії", - пояснює керівник групи Марія Гатто з Єльського університету (США).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Теорії про неземне походження пірамід є дурницею - єгиптолог

Першим, хто замалював зображення на скелях біля села Наг-ель-Хамдулаб, був британець Арчибальд Сейс. Але про відкриття так і не було оголошено, і опублікованою виявилася лише частина малюнків. У 1960-х єгипетський археолог Лабіб Хабачі сфотографував різьблення. Ці фотографії спливли тільки в 2008 році, коли група пані Гатто приступала до пошуків цього місця, побоюючись, що зображення вже загинули. Дійсно, за півстоліття деякі з них зазнали осквернення, але в цілому все у відносному порядку.

На природному амфітеатрі скель розкидано сім сцен. Багато з них зображають човни в супроводі бранців. Один з найбільших малюнків зображає п'ять судів, і на одному помічені фараон, людина з опахалом і два прапороносці. Знаки сокола і бика на човні говорять про царський статус її пасажира, який підкреслюється і чотирма чоловічими фігурами з мотузками, за допомогою яких вони, швидше за все, тягнуть корабель вгору по Нілу.

Судячи з ієрогліфів, перед глядачем "ті, що ступають по воді" - швидше за все, за богом Гором, втіленням якого виступав цар. Під час періодичної прогулянки через весь Єгипет фараон зміцнював свою владу і збирав податки. Виходить, це найстародавніші зображення не тільки фараона, але й податкової кампанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єгипті знайшли гробницю принцеси

В інших місцях вирізані сцени, на яких люди і собаки пасуть худобу, а також група тварин, дві з яких нагадують фантастичних напівлевів. Є там і цілком звичайні страуси, гірський козел і бик. Ще одне зображення демонструє варіння і дегустацію пива, відсилаючи, можливо, до якогось свята.

Стиль різьблення й ієрогліфів, а також саме місце дозволяють датувати малюнки 3200-3100 роками до н. е., тобто правлінням Нармера - першого фараона, який об'єднав Верхній і Нижній Єгипет. Судячи з символів влади, картини належать до того періоду його царювання, коли він ще не виступив у ролі щасливого завойовника. Автори припускають, що Нармер першою справою врегулював ситуацію на півдні, а вже потім рушив на північ.

Тепер перед дослідниками стоїть завдання захистити цю важливу, унікальну пам'ятку і від впливу навколишнього середовища, і від наслідків політичних потрясінь в країні.

Зараз ви читаєте новину «"Ті, що ступають по воді" - найдавніше зображення фараона показує збір податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути