понеділок, 10 грудня 2012 15:45

Таємниця гігантського саркофага: фараон Мернептах хотів воскреснути в кращому світі

Археологи відновлюють найбільший давньоєгипетський саркофаг з Долини царів. Його побудували з червоного граніту для фараона Мернептаха, який правив приблизно в 1212-1202 роках до н. е. Він відомий насамперед перемогами над лівійцями і розгромом "народів моря" у грандіозній битві на суші й на морі. Крім того, під час нападу на Левант він зіштовхнувся з народом "Ізраїль" - це перша згадка даного етноніма (або, можливо, топоніма) в історії.

Коли фараон помер, його мумію сховали в чотирьох кам'яних ящиках, вкладених один в іншій. Археологи відновлюють зовнішній ящик - завдовжки 4 м, шириною 2,3 м і висотою 2,5 м. Він був яскраво розфарбований і мав кришку, яка збереглася недоторканою.

ФОТОРЕПОРТАЖ: В Єгипті виявили кладовище відрубаних рук

Керівник проекту Едвін Брок з Королівського музею Онтаріо (Канада) вважає, що саркофаги, швидше за все, були доставлені в гробницю вже вкладеними один в одний з царської мумією всередині. Дірки в шахтному вході вказують на свого роду канатно-блочну систему, за допомогою якої саркофаги опинилися в гробниці. Увійшовши до похоронну камери, робітники виявили, що саркофаги не проходять. Тоді вони зруйнували дверний проріз, а потім зробили його знову. За словами пана Брока, робітники, можливо, при цьому використовували словесні вирази, які абсолютно не вживають у святому місці.

Коли він приступив до вивчення фрагментів з гробниці Мернептаха в 1980-х, вони лежали безладною купою. Навіть після того, як їх склали, в наявності виявилася лише третина ящика. Повномасштабна реконструкція почалася лише в березні 2011 року.

Дивують не лише розміри зовнішнього саркофага. Незвичайний сам факт того, що їх чотири. Після зовнішнього ящика йде другий гранітний саркофаг з овальною кришкою у формі картуша, який ображував Мернептаха. Третій саркофаг був вилучений ще в стародавні часи для потреб фараона Псусеннеса I (правив близько 1039-993 років до н. е.). Четвертий, виготовлений з білого вапняку, зберігав мумію. Від нього залишилося лише кілька фрагментів, а мумію перепоховали після того, як понад 3 тис. років тому в гробницю проникли грабіжники. Якраз після цього зовнішній ящик (і другий за ним) були розбиті (кришки збереглися). Їх знищили не тільки заради каменю, але і для того, щоб дістатися до третього саркофага (для Псусеннеса I). Спочатку граніт розжарили на вогні, а потім швидко остудили водою, щоб надати йому крихкість.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Археологи розкопали чотири древньоєгипетські храми на Синаї (ФОТО)

Чому Мернептах побудував собі гігантський саркофаг, невідомо. Інші фараони теж лежали в декількох ящиках, але чотири - це явний перебір. Пан Брок вказує на те, що батько Мернептаха Рамсес II і дід Сеті I (обидва - великі будівельники) були поховані в одному саркофазі з білого вапняку кожен. Можливо, світло на загадку здатні пролити зображення на саркофагах Мернептаха. Вони ілюструють два твори, які розповідають про нічну подорож сонячного божества, - "Книгу врат" і "Амдуат". Книги розділені на 12 глав, або "годин".

Едвін Брок відзначає, що ці картини відтворені неодноразово. Один із мотивів (який, мабуть, дуже подобався фараону) присвячений першим сценам "Книги врат", в тому числі зображенням царства, яке існувало до пришестя сонячного бога в загробний світ.

Можливо, повторюючи ці магічні картинки, Мернептах сподівався забезпечити собі воскресіння в кращому світі.

Зараз ви читаєте новину «Таємниця гігантського саркофага: фараон Мернептах хотів воскреснути в кращому світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути