середа, 22 березня 2017 11:56

Свято сорока святих: традиції і прикмети

Свято сорока святих: традиції і прикмети
Сорок Севастійських мучеників. Фото: Вікіпедія

Свято Сорока святих мучеників належить до найшанованіших християнських свят.

22 березня полегшують суворість Великого посту, повідомляє rivne1. У цей день згадують 40 воїнів римського ХІІ легіону. Вони загинули за відмову зректись християнської віри 320 року поблизу міста Севастія (турецьке місто Сівас. - ред.). В холодну і вітряну ніч легіонерів завели у Севастійське озеро. За ніч вода замерзла. Щоб іще сильніше познущатися, на березі затопили лазню. Один із воїнів не витримав страждань і вийшов з озера, але на порозі лазні упав замертво. Один із наглядачів, уражений мужністю воїнів, зі словами "І я — християнин!" зайшов у озеро. Їх знову стало сорок.

В Україні господині цього дня печуть сорок булок із медом у формі пташок. У різних регіонах свято називали по-різному, але здебільшого це були назви птахів — "сороки", "жайворонки", "буслики", "птички", "пташки".

Люди вірили, що саме на Сорок святих птахи повертаються з теплих країв — сорок різних порід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Краще бути атеїстом, ніж лицемірним католиком" - Папа Римський

В одних регіонах печиво у формі птахів виносили в сад й підвішували до дерев, у інших – дарували сусідам, аби краще велися гуси й висиджували яйця. Ходили селом, тримаючи високо над головою "пташок", вилазили на ворота або клуню, збиралися за селом на горбах, співали веснянки і водночас перегукувалися.

Також роздавали булочки-птахи дітям. Вірили, що це вбереже світську птицю від хвороб.

Цей день вважали початком весни, але селяни вірили, що попереду можуть ще бути сорок приморозків і "Сорок святих ще можуть сорок лопат снігу кинути". У цей день рахували, скільки на селі лисих чоловіків. Скільки їх нарахують, стільки днів ще буде мороз.

22 березня на службі в храмах жінки моляться за повернення додому чоловіків із далеких доріг.

22 березня 1941 року в Київській області утворили місто Чорнобиль. Перші літописні відомості про населений пункт Чорнобиль належать до 1193 року. Назва міста походить від "Чорно — Біла" - прикордонного міста на межі Чорної і Білої Русі.

Зараз ви читаєте новину «Свято сорока святих: традиції і прикмети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути