Ексклюзиви
неділя, 15 жовтня 2023 11:22

Уряд дозволив вилучати землю

Уряд дозволив вилучати землю
"Продрозкладка" картина радянського художника Івана Владимирова. Джерело: pinterest

Уряд УРСР прийняв таємну постанову "Про порядок використання земель і майна, залишених після виселення сімей націоналістів і бандитів" 15 жовтня 1947-го. Стосувалася Західної України. Документ легалізував грабіж українців на користь радянських колгоспів і пропагандистських установ.

Для конфіскації майна КП(б)У виділяла робітників із місцевого активу та співробітників МДБ. Вони складали акти, в яких описували все майно. Окрім звичайних матеріальних цінностей - будівель, меблів, коштовностей, туди входили і результати сільськогосподарської праці. Вартість вказаного майна оцінювалась у грошовому еквіваленті. Тоді готові акти розглядали та колегіально вирішували питання про використання вкрадених речей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні живе приблизно 2,5 млн нащадків переселенців із Закерзоння

Частину будівель перетворювали на школи, лікарні, притулки. Більшість - на клуби, ідеологічні хати-читальні, кооперативи. Решту віддавали бідноті під проживання.

Промислові підприємства переходили у власність колгоспів. Туди ж йшла і земля, сільськогосподарська техніка, посіви та худоба.

Майно передавалося на використання безстроково. Але його вартість мали відшкодувати державі протягом 5 років. Щодо худоби, то протягом 3 років.

Наркому внутрішніх справ УРСР Тимофію Строкачу ставили завданням забезпечити охорону майна. Мав виставити комендантів для контролю над "охоронцями здобутої власності", які грабували його. У свою чергу, це робили і коменданти.

Менше ніж за тиждень після прийняття постанови розпочнеться найбільша в історії депортація жителів Західної України.

Уряд СРСР 10 вересня 1947-го ухвалив указ "Про виселення з західних областей УРСР до північних і східних областей Росії членів родин "ОУНівців" та активних бандитів, заарештованих і вбитих у боях".

Операція "Захід" розпочалась 21 жовтня о другій ночі. Всього депортували понад 76 тис. осіб, деякі історики подають цифру у понад 100 тис. осіб.

Чоловіків, жінок і дітей відправляли "телячими" вагонами у тайгу. Там живих і мертвих викидали на 40 градусний мороз. Люди залишалися без жодних умов до існування.

Зараз ви читаєте новину «Уряд дозволив вилучати землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути