середа, 03 червня 2020 11:02

Пожежа знищила історичний центр міста

Пожежа знищила історичний центр міста
Вигляд давнього готичного Львова в уяві графіка Ігоря Качора Ілюстрація: photo-lviv.in.ua

Велика пожежа спалахнула у Львові 3 червня 1527 року. Вона знищила майже все місто, а з ним і стару готичну забудову.

Перше вогнище виникло ввечері у броварні Григорія Шолтиса з Клепарова, а справу довершив вітер, який швидко розніс вогонь на сусідні дерев'яні будинки. До ранку, окрім головних вулиць міста, запалало й передмістя.

Вціліли лише значно почорнілі Ратуша, Вірменська церква, стіни Кафедрального собору, монастир францисканців, вежі та кам'яний будинок покійного міщанина Івана Бороди, вкритий черепицею. Городяни також називали його "вежею".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У львівському музеї пива є прототип трудової книжки пивовара XVII століття

"Якщо б міські брами, зачинені в той час для того, щоб затримати народ для оборони, не були своєчасно відчинені, то, без сумніву, велика кількість людей загинула б від самого вогню. Коли ця пожежа так шаленіла й усе більше і більше посилювалася, військові метальні знаряддя і гармати чи вогнепальна зброя, що переховувалися в міських вежах, заряджені порохом і кулями, вибухали на великий пострах народу та з небезпекою для нього, і видали страшенний гук наподобу грому", - згадував очевидець у "Меморіалі про пожежу нашого міста".

Зусиллями городян, магнатів та королівського уряду Польщі місто було відбудовано, але кардинально змінило зовнішній вигляд. Саме з того часу на зміну дерев'яній готичній архітектурі прийшла кам'яна ренесансна, але подекуди вимоги міської влади порушували та продовжували будувати дешевші дерев'яні споруди. Попри це, пожежа 1527 року стала останньою великою в історії міста.

Рано-вранці 2 вересня 1666 року в Лондоні почалась "Велика пожежа" - на Пуддінг-Лейн загорівся дім королівського пекаря Томаса Фаррінера, який забув на ніч загасити піч. За кілька хвилин вогнем була охоплена вся вулиця, а за 2 дні згоріло 2/3 міста і загинули 16 людей.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа знищила історичний центр міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути