четвер, 05 січня 2023 07:05

Повернули національну святиню угорцям

Повернули національну святиню угорцям
З 2000-го корона виставляється в центральному залі Парламентського палацу в Будапешті. Фото: CSvBibra

В Будапешт із США 6 січня 1978 року привезли національну святиню – корону Іштвана Святого. Перебувала у США на тимчасовому збереженні.

Корона належала королю Угорщини Іштвану (970–1038). Він об'єднав угорські землі, прийняв християнство і зробив його державною релігією. Після смерті його проголосили святим. Це найбільш шанована фігура в історії Угорщини. Папа Сильвестр II надіслав Іштвану корону – символ монархії, а також апостольський хрест та спис.

Нижня частина корони вироблена із золотої смуги, прикрашеної перлинами. По центру розташовані великі дорогоцінні камені та візантійські мініатюри з ликами християнських святих. Корону пізніше увінчав подвійний хрест. За час свого існування корона належала 55 угорським королям. Востаннє коронували імператора Австрії Карла IV у Буді 1916-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1013 років тому легат папи римського проголосив Іштвана І королем Угорщини

Нацистський лідер Угорщини Ференц Салаші вивіз золото і корону Іштвана. Але до австрійського Зальцбурга потяг не доїхав. Солдати американської армії перехопили 24 вагони з цінностями на загальну суму $200 млн і корону. Скарби переправили на військово-повітряну базу Форт Нокс у США.

1978-го президент США Джиммі Картер вирішив передати корону тоді ще соціалістичній Угорщині. У січні делегація міністерства закордонних справ США урочисто передала Святостефанську корону угорській стороні. З 1 січня 2000-го корона виставляється в центральному купольному залі Парламентського палацу в Будапешті.

23 жовтня 1956-го в столиці Угорщини Будапешті 200-тисячна народна демонстрація солідарності з повсталими робітниками Польщі розстріляна прорадянською службою безпеки. Після цього в Угорщині почалося загальнонаціональне антирадянське повстання.

Зараз ви читаєте новину «Повернули національну святиню угорцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути