Ексклюзиви
пʼятниця, 16 березня 2018 12:31

Після другого арешту Іван Франко хотів померти

Після другого арешту Іван Франко хотів померти
Письменника Івана Франка заарештували, бо у нього не було з собою паспорта. Фото: "Фотографії старого Львова"

16 березня 1880 року вдруге арештували українського письменника, поета та науковця Івана Франка. Його затримали нібито за порушення паспортного режиму.

Франко виїхав зі Львова до села Березова у Коломийському повіті. Хотів побути у свого друга Кирила Геника. У місті Яблонові його арештували і відправили до Коломиї. Там поета втягнули в політичний процес за необґрунтованим звинуваченням. Після тримісячного арешту, не доказавши нікому провини, усіх випустили. Тільки Франка, який не був прописаний у Коломийському повіті, наказали відставити до Нагуєвичів".

"Сей транспорт – по поліцейських арештах у Коломиї, Станиславові, Стрию і Дрогобичі належить до найтяжчих у моєму житті", - згадував він.

По дорозі він захворів і приїхав до Дрогобича з гарячкою. Його посадили в переповнену поліційну тюрму. Франко описав її в новелі "На дні". З Дрогобича його ескортували пішки до Нагуєвичів 13 червня 1880 року. Хворий Франко повернувся до Коломиї, де тиждень писав у готелі новелу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авторам слів і музики гімну України не вдалося познайомитися

За останні крейцарі купив конверт і марку, послав свій рукопис до Львова до одного знайомого, потім вернувся до готелю і положився, щоб умерти

"Хворий на пропасницю, без грошей і без знайомих, сидів я в темній кімнаті в готелі і пробував відтворити на папері картини, які бачив останніми днями, і так з'явилась оця новеля. Написана вона протягом трьох днів. Коли я кінчив її, відчув себе таким ослабленим, таким виснаженим голодом і хворобою, що за останні крейцарі купив конверт і марку, послав свій рукопис до Львова до одного знайомого, потім вернувся до готелю і положився, щоб умерти. Я лежав так три дні, дрижачи від пропасниці, без думок і охоти до життя. Тільки бідний готельний слуга приносив мені іноді декілька ложок супу", - згадує Франко.

Його врятував Ґеник. Послав до Франка товариша з тюрми. Франко взяв у Дрогобичі паспорт і поїхав до Березова. Там гуляв на свіжому повітрі і швидко оздоровлювався. Про його перебування в Березові довідався коломийський староста і наказав жандармерії доставити Франка до Коломиї. У поета не було грошей на перевізника, тож жандарм погнав його пішки. В дорозі у Франка повідпадали нігті на пальцях ніг. Староста думав, що у Франка немає паспорта. Дуже розлютився, що не зміг його арештувати. Франко повернувся до свого села, а потім до Львова.

Письменник та драматург Богдан Жолдак презентував книжку "Під зіркою Лукаша" про українського перекладача Миколу Лукаша. Лукаш перекладав із мови оригіналів, а не російських текстів. Робив це без чернеток. За життя Микола Лукаш переклав понад 1000 творів світової літератури від 100 авторів, із 20 мов. При цьому не пам'ятав номера свого телефону. Казав: "Я собі не дзвоню".

Зараз ви читаєте новину «Після другого арешту Іван Франко хотів померти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути