вівторок, 18 грудня 2012 11:57

Пошуковці розкриють таємницю занедбаного доту часів радянсько-фінської війни

Пошуковці розкриють таємницю занедбаного доту часів радянсько-фінської війни
Фото: rk.karelia.ru

Пошуковики Карелії досліджують таємниці фінського доту в Заонежжі. У старому фінському доті часів війни біля села Толвуя Медвеж'єгорського району є численні людські останки. Про це повідомив член петрозаводського пошукового загону "Хранителі" Валерій Рубушков:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найбільше санітарне поховання часів радянсько-фінської війни

"Я відставник, військовий пенсіонер. Будучи днями на лікуванні в госпіталі, дізнався від сусіда по палаті, молодого чоловіка, наступне. Розговорилися ми якось про пошукову роботу, і він повідомив, що на його батьківщині, у Заонежському селі Толвуя, на невеликому острові Повенецької губи Онезького озера стоїть великий бетонний фінський дот. Ще хлопчиськом буваючи влітку на острові з товаришами, мій співрозмовник бачив усередині доту численні кістки і черепи - загалом, останки кількох людей, явно залишені від війни. У каменях прибережної смуги пацани тоді знайшли ще й іржавий автомат "Суомі" і дуже багато стріляних гільз. За розповідями старожилів, які пережили окупацію, він знає, що окупанти в роки війни використовували це місце не тільки як фортифікаційну споруду, але і як острівну військову в'язницю. Хтось тут помер або був убитий, хтось утримувався - підпільники, полонені партизани і червоноармійці, жертви окупаційного режиму, тутешні мешканці, кинуті на сконання за провини, або ж, скажімо, фінські солдати, що потрапили "на губу" і яких замкнули й забули при відступі 1944 року (останнє малоймовірно), - мій співрозмовник не знав. Звичайно, тоді їм, хлопчиськам, в голову не приходило ретельно досліджувати моторошну знахідку, і слава Богу, адже це могло бути смертельно небезпечно. Але він пам'ятає, що військову амуніцію, речей не бачив, кістки - і все".

Рубушков пояснює чому після війни останки загиблих ніхто не підняв і не заховав. За його словами, місцеві жителі, хто знав про дот, ставилися до цього місця зі священним страхом, практично як до братської могили, склепу, не бажаючи, відповідно до звичаїв і повір'їв, тривожити небіжчиків. А у влади, очевидно, руки до цього острівця не дійшли.

"З моїм товаришем, керівником загону "Хранителі" отцем Костянтином Савандером, ми вирішили: навесні майбутнього року, з настанням пошукового сезону, обов'язково організуємо експедицію для обстеження толвуйського доту. Таємниця його повинна бути розкрита, а прах жертв війни гідно по-християнськи похований", - повідомив він.

Зараз ви читаєте новину «Пошуковці розкриють таємницю занедбаного доту часів радянсько-фінської війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути