вівторок, 04 грудня 2012 14:44

Знайшли найбільше санітарне поховання часів радянсько-фінської війни

Знайшли найбільше санітарне поховання часів радянсько-фінської війни
Фото: sanktpeterburg.bezformata.ru

Бійців, які загинули на радянсько-фінляндськый війни, поховали на станції Лейпясуо Виборзького району Ленінградської області. Кілька ям з останками на початку літа виявили місцеві пошуковці. Про кістки на болоті їм розповів збирач ягід. У результаті експедиції з'ясувалося - знайдено найбільше в районі санітарне захоронення.

Ці бійці Червоної армії загинули в останні тижні радянсько-фінляндської війни.

Попрацювавши з архівами, пошуковики змогли відновити картину трагічних подій лютого 1940-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівець тримає у погребі скелети 12 бійців Червоної армії

"Червоноармійці зламали лінію Маннергейма в районі Лейпясуо. Прорвалися на линію оборони фінських військ. Там було дуже багато земляних дотів. Протягом двох діб вони намагалися просунутися в бік Гаврилова, але не змогли", - розповів в ефірі tv100 заступник командира пошукового загону "Фронт" Микола Смородін.

Санітарних ям в непрохідних болотах під Виборгом виявилося близько десятка. На місці працювало відразу декілька пошукових загонів з багатьох міст Росії. Адміністрація району, де відгриміло кілька воєн, допомагали, чим могли. Купили мотопомпу, забезпечували продовольством і транспортом.

Михайло Торопов, голова адміністрації Красносільського сільського поселення, зізнався, що його дід також десь загинув у 1942-му, місце його поховання залишається невідомим.

"Сподіваюся, що імена будуть встановлені і родичі зможуть приїжджати. Можливо десь хтось знайде останки мого діда і я знатиму", - зазначив чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірпені заради лижного відпочинку і німецьких могил не дають забудувати черговий парк

В результаті пошукових робіт вдалося знайти останки більше ста п'ятдесяти бійців. Але жодного медальйона або особистої книжки. Протягом літа фахівці меморіальних організацій намагалися знайти бодай якусь зачіпку. І вона знайшлася. Імена семидесяти червоноармійців похованих в болоті під Лейпясуо вдалося знайти буквально дивом.

"Так як інформація закрита досі міністерстовм оборони, ми не маємо документів, за якими ми могли б попрацювати, щоб скласти списки втрат по цьому району на цей час. Єдине, що нам вдалося знайти - це інформацію з Книги пам'яті. Тобто ми вручну знайшли інформацію про те, що є бійці, поховані саме в Лейпясуо", - повідомила Галина Савельєва, фахівець інформаційного центру "Пам'ятаємо всіх поіменно".

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найбільше санітарне поховання часів радянсько-фінської війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути