середа, 07 листопада 2012 17:51

На Волині перепоховають 160 жертв, розстріляних 1941-го
9

Процес дослідження поховань
Фото: Фото: vf-ndc-oasu.ucoz.ru
Протез ока. Належав дівчині-інваліду 25 років
Ґудзик польського моряка
Дослідження монет з гаманця, виявленого при розстріляних
Процес дослідження поховань

10 серпня 2012 року експедиція ДП "Волинські старожитності" розпочала третій сезон дослідження на території давньоруського городища у місті Володимирі-Волинському.

Роботи на городищі ведуться на двох основних об'єктах: стіні і фундаментах замку Казимира Великого 14 ст. і масовому похованні громадян ІІ Речі Посполитої, розстріляних 1941 року.

Минулого, 2011 року експедицією ДП "Волинські старожитності" було досліджено і ексгумовано 367 поховань. Цього року продовжено дослідження поховальної ями у розкопі №1, ексгумовано ще 160 поховань.

"Щодо їхньої національності, то остаточний висновок зможе дати лише антрополог. Речі, знайдені при похованих, вказують на те, що ці люди проживали в такій державі як ІІ Річ Посполита станом на 1939 рік", - повідомили Gazeta.ua учасники організації "Волинські старожитності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили найдавніші останки людини у Японії

Це і військові, і цивільні, чоловіки, жінки і діти.

Супровідний матеріал складається з монет різних років і різних номіналів , в тому числі велика колекція монет в одному гаманці, виявлено речі особистої гігієни, а також велику кількість гудзиків з польським орлом (в тому числі польських моряків), офіцерська кокарда з орлом. Численними цьогорічними знахідками є  одяг розстріляних - від окремих його фрагментів (погони польського жовніра) до цілих елементів (курточка, шарф тощо). Знахідки гільз від патронів у поховальних ямах належать як зразкам зброї радянської, так і німецької. Остання, як відомо з історичних джерел, використовувалася енкаведистами під час розстрілів польських військовополонених у Катині під Смоленськом.

На виявлені останки чекає доля минулорічних знайдених поховань.

?"Після повного дослідження і опрацювання останків антропологами, вони будуть перепоховані, як і минулого року", - додали пошуковці.

Зараз ви читаєте новину «На Волині перепоховають 160 жертв, розстріляних 1941-го ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути