пʼятниця, 26 жовтня 2012 19:15

На Дніпропетровщині провели унікальне перепоховання бійців Червоної армії

23 жовтня 2012 року на військовому меморіалі села Болтишка Криничанського району Дніпрпетровщини урочисто перепоховали останки 35 бійців Червоної Армії, знайдених учасниками Всеукраїнського громадського об'єднання "Союз "Народна пам'ять" - Історико-пошуковою організацією "Пошук-Дніпро" на території району.

Перепоховання значиме тим, що було встановлено імена всіх 35 солдатів.

Про роботу розповідає директор "Пошук-Дніпро" Євген Трушенко.

"Добре спрацювали наші архівні працівники, - розповів він. - Вони знайшли списки 95-го медико-санітарного батальйону у журналі поховань за листопад 1943-го. Список був на 35 чоловік. Батальйон в селі стояв з 6 по 18 листопада, дислокувався у приміщені старої школи. Ми знайшли це місце, а навпроти — поляна. Саме на ній і ховали бійців. Потім тут почалися розробки кам'яного кар'єру. І під час зняття верхнього шару робітники побачили останки людей. Зараз роботи припинили і звернулися до нас".

Серед бійців 4 офіцери, 5 сержантів, 26 рядових. Двом чоловікам було за 40, більшість була середнього віку, кілька було зовсім молодими юнаками по 18-19 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівець тримає у погребі скелети 12 бійців Червоної армії

"За супутніми матеріалами, які були при них — перев'язувальні пакети, шини, катетери, гудзики, чоботи, ремені — ми зрозуміли, що це військове санітарне поховання. Далі ми вже працювали за списком, цілком його перевіривши", - повідомив Трушенко.

Вдалося розшукати три родини загиблих, 16 осіб у списку були одружені, тому, можливо, "якусь ниточку життя по собі лишили, а решта загинула, не залишивши спадкоємців".

Пошуковець називає унікальним те, що вдалося з'ясувати імена всіх загиблих:

"На жаль, зазвичай важко встановити імена загиблих. Але ми маємо великий досвід. Стараємося відпрацьовувати всі варіанти. Наприклад, у списках цього батальйону дещо перекручене. Можливо, санітарка, заповнюючи журнал, не зовсім правильно почула прізвище бійця, перекрутила його. А вже коли ми уточнювали за списками військової частини, звідки він вибув поранений, то там прізвище точне. Також є переплутані імена. Часто таке буває, тому потрібно десять разів перевіряти перед тим як занести до братської могили так, щоб це вже було навічно".

Зараз ви читаєте новину «На Дніпропетровщині провели унікальне перепоховання бійців Червоної армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути