Ексклюзиви
четвер, 20 вересня 2018 08:20

Португальського мореплавця вбили тубільці

Португальського мореплавця вбили тубільці
Судно Вікторія. Фото: www.helmink.com

З іспанського порту Санлукар-де-Баррамеда 20 вересня 1519 року вийшла іспанська експедиція з п'яти кораблів на чолі з португальським мореплавцем Фернаном Магелланом. Іспанці здійснили перше в історії навколосвітнє плавання, відкрили західний шлях до Азії і Островів Прянощів.

Експедиція була укомплектована великою командою - 265 чоловік на 5 кораблях. Рухаючись на південь, 13 лютого 1521 року експедиція перетнула екватор. 6 березня було відкрито острови Гуам і Рота в архіпелазі Маріанських островів, а 16 березня досягла острова Гомонгон в архіпелазі Філіппінських островів. До цього моменту залишалось всього 100 учасників експедиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В битві загинув мореплавець Фернан Магеллан

13 лютого 1521 року експедиція перетнула екватор, відкрито острови Гуам і Рота в архіпелазі Маріанських островів, а 16 березня досягла острова Гомонгон в архіпелазі Філіппінських островів. Магеллан мав змогу спілкуватися з місцевими жителями.

Далі моряки дістались до острова Себу. Магеллан організував там постій, прагнучи навернути місцеве населення до християнської віри. Він взяв участь у конфлікті між місцевими правителями. 27 квітня 1521 під час одного з боїв на острові Мактан, жителі якого відмовились платити данину іспанській короні, Магеллан був убитий разом з частиною своїх товаришів.

Єдине судно "Вікторія" повернутися в Іспанію, маючи 18 осіб на борту. Експедиція принесла організаторам великий прибуток. Першу навколосвітню експедицію завершив Хуан Себастьян Елькано (1476–1526). Він пройшов решту прокладеного Магелланом маршруту і довів, що Земля – кругла.

27 квітня 1521 року на філіппінському острові Мактан у сутичці з туземцями загинув 41-річний португальський мореплавець Фернан Магеллан.

Зараз ви читаєте новину «Португальського мореплавця вбили тубільці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути