понеділок, 27 квітня 2015 13:00

494 роки тому в битві загинув мореплавець Фернан Магеллан

494 роки тому в битві загинув мореплавець Фернан Магеллан
Фернан Магеллан. Фото: Wikipedia

27 квітня 1521 року на філіппінському острові Мактан у сутичці з туземцями загинув 41-річний португальський мореплавець Фернан Магеллан. Першу навколосвітню експедицію, три чверті якої вже було здійснено, закінчив його заступник Хуан Себастьян Елькано. В результаті цього плавання було остаточно доведено, що Земля має форму кулі.

Фернан Магеллан народився в 1480 році у Португалії, в 1517 році залишив батьківщину і прибув до Іспанії. Фундаментально вивчивши навігацію і географію, він вирішив прокласти новий шлях на Схід, пливучи в західному напрямі в обхід Америки, оскільки морський шлях навколо Африки вже був освоєний португальцями.

20 серпня 1519 року Магеллан відплив з Іспанії на чолі флотилії з п'яти суден - "Тринідад", "Сан-Антоніо", "Сантьяго", "Консепсіон" і "Вікторія" - і екіпажу з 265 чоловік. Обігнувши Бразилію, він спробував знайти шлях у Тихий океан. Магеллан спробував пливти рікою Ріо-Плата, але, зрозумівши помилку, почав рухатися вздовж узбережжя Південної Америки все далі на південь. В березні 1520 року експедиція змушена була провести зиму в порту Сан-Хуліан. У квітні Магеллан придушив бунт іспанських капітанів, незадоволених португальцем. Один із заколотників був страчений, а іншого залишили в Сан-Хуліані.

21 жовтня Магеллан нарешті знайшов 600-кілометрову протоку, котра з'єднує Атлантичний і Тихий океани (сьогодні вона носить його ім'я). На її подолання пішло 38 днів і це змогли зробити лише три судна. За наступні 99 днів експедиція перетнула води надзвичайно спокійного океану, котрий отримав назву "Тихий". На кораблях закінчились харчі і морякам довелось їсти шкіряні частини власного одягу і спорядження, щоб не вмерти з голоду.

6 березня 1521 року експедиція висадилась на острові Гуам, а через 10 днів досягла філіппінського острова Себу. Вождь місцевого племені, котре прийняло християнство, звернувся до європейців з проханням завоювати територію поганського племені на сусідньому острові Мактан. У битві, що відбулась 27 квітня, Магеллан був поранений отруєною стрілою і помер.

Після загибелі Магеллана ті, хто залишились живими, на двох кораблях попливли до Молуккської протоки і завантажились прянощами. Один з кораблів безуспішно спробував повернутись до Іспанії через Тихий океан, а інший, "Вікторія", з 18-а моряками під командуванням Хуана Себастьяна Елькано проплив Індійський океан, обігнув мис Доброї Надії і 6 вересня досяг іспанського порту Санлукар де Барамеда, а через кілька днів, піднявшись по ріці Гуадалківір, - Севільї.

Зараз ви читаєте новину «494 роки тому в битві загинув мореплавець Фернан Магеллан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути