Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2018 08:22

Півроку розбирали мур, який розділяв столицю на дві частини

Півроку розбирали мур, який розділяв столицю на дві частини
9 листопада 1989 року почали розбирати Берлінську стіну. Фото: nvua.net

Розбирати Берлінську стіну почали 9 листопада 1989 року. Ця дата стала початком об'єднання Німеччини. Демонтаж тривав півроку.

Після Другої світової війни Німеччину розділили на 12 територій, які розділили між СРСР, Польщею, США, Великою Британією і Францією. В 1948 році три зони Великої Британії і США об'єдналися в Бізонію. До них потім приєдналася французька Тризонія. Так виникла Федеративна Республіка Німеччина.

У наступному році на території радянських зон проголошена Німецька Демократична Республіка. Між поділеною країною був кордон з особливим режимом - у 1962-му збудували Берлінську стіну - бетонний мур заввишки до п'яти метрів з простягнутим поверху колючим дротом. В комплекс входили сторожові вежі, складна система бар'єрів, будови для прикордонників, а також прилегла до стіни з боку Східного Берліна заборонна зона. Загальна довжина стіни досягала 155 км. Її охороняли понад 11 тис. прикордонників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Берлінську стіну обнесуть парканом

У ніч з 9 на 10 листопада було прийнято рішення про відкриття пунктів перепуску між частинами міста. Населення прийняло це з великим ентузіазмом. Відкриття кордону транслювалося по телебаченню і зібрало сотні тисяч німців біля берлінського муру. З 13 червня 1990 року офіційно було розпочато демонтаж берлінського муру.

Зараз збережені ділянки Берлінської стіни становлять велику художню цінність завдяки малюнкам, які відображають політичні події 1989-1990 років. East Side Gallery - найдовша в світі галерея просто неба з постійною експозицією. Її довжина 1316 м.

Зараз ви читаєте новину «Півроку розбирали мур, який розділяв столицю на дві частини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути