понеділок, 14 жовтня 2019 09:11

Покрова і козаки - історія вшанування у раритетних іконах
12

"Покрова Богородиці" із зображенням Богдана Хмельницького і архієпископа Лазаря Барановича.Перша половина XVIII ст.  Походить із Покровської церкви села Дешки, тепер Богуславського району Київської областi.
Фото: memory.gov.ua
"Покров Богородиці" із зображенням наказного гетьмана запорозьких козаків Івана Сулими та його правнука Семена Сулими, козацької старшини, царя та цариці. Між 1739–1741 роками - коли Семен Сулима отримав уряд переяславського полковника.  Походить із Покровської церкви села Сулимiвка, тепер Бориспiльського району Київської областi.
 "Покров Богородиці" із зображенням у натовпі козацької старшини та їхніх дружин у вбранні часів Гетьманщини - в кунтушах і корабликах. XVIII ст.  Походить із с. Мала Бугаївка, нині -  Васильківського району Київської області. За іншою версією - із Миргорода на Полтавщині.
"Покров Богородиці" із зображеннями гетьмана Івана Мазепи, переяславського полковника Івана Мировича, префекта Києво-Могилянської академії Феофана Прокоповича та російського царя Петра I і його дружини Катерини I. Копія XIX ст. з ікони початку XVIII ст. Оригінал втрачений.  Походить із Покровської церкви або Вознесенського собору в Переяславі-Хмельницькому на Київщині.
"Покров Богородиці" із зображенням чернігівського полковника Павла Полуботка. Перша половина XVIII ст. Первісно, напевно, була в дерев’яній Покровській церкві міста Новгород-Сіверський на Чернігівщині.

14 жовтня українці відзначають Покрову. Свято має давню вікову традицію.

У запорозьких козаків був особливий культ Богородиці-Покрови як заступниці та захисниці від ворога. Головна січова церква завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному козацькому курені. Зображували її й на хоругвах, під якими козаки виступали в походи. Перед кожним походом навколішки ставали на молитву до Пресвятої Богородиці - "Під Твою милість прибігаємо", - пише Український інститут національної пам'яті

"Під час походу ці люди дотримуються тверезості, - писав французький інженер Ґійом Левассер де Боплан. - І якщо між ними трапляється п'яниця, отаман наказує викинути його в море. Окрім того, жодної горілки везти з собою не дозволяється, оскільки під час походів і експедицій вони високо цінують тверезість". По завершенні походу - незалежно від його успішності – козаки відправляли молебень на честь Божої Матері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Накрий мою головоньку сякою-такою ганчіркою, щоб не ходила дівкою"

Саме на свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня, на козацькій раді січовики щороку обирали собі кошового отамана. За звичаєм, він мав двічі відмовитися від честі очолити "шановане товариство". Погоджувався після третьої пропозиції. Цим ніби підкреслював, що йде на цей уряд не з власної волі, а на прохання козаків.

Особливе пошанування Покрови Богородиці збереглося, коли козацтво створило свою державу – Військо Запорізьке У ній у XVII-XVIII ст. квітне "козацьке бароко". Виникає й новий тип ікони - "Козацька Покрова". На ній під покровом-омофором Богородиці іконописці розміщують українських ієрархів, гетьманів, старшину та значних козаків. Ті в свою чергу вкладали значні кошти у реставрацію та добробут церкви.

Донині в українських музеях ікон "Козацька Покрова" вціліло трохи більше десятка.

За однією із легенд цього дня військо русичів полянського князя Аскольда обложило столицю Візантії Константинополь. Мешканці міста звернулися до Богородиці та благали порятунку. Тоді Діва Марія з'явилася перед людьми та вкрила їх покровою. Так воїни вже не могли побачити їх. Вражені красою міста та подібними дивами князь та його найближчі воїни прийняли християнство.

Інша легенда стверджує, що свято виникло внаслідок видіння Андрія Юродивого під час облоги Константинополя військами тюрків. Діва Марія з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили з міста.

Зараз ви читаєте новину «Покрова і козаки - історія вшанування у раритетних іконах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути