середа, 21 листопада 2012 13:37

"Поки сваримося над минулим, ми не можемо зробити крок вперед"

Автор: Фото: grani-t.com.ua
 

Збірка іронічних есеїв славетного польського філософа Лєшека Колаковського "Похвала неконсеквентності" вийшла у видавництві Грані-Т.

Своє призначення Лєшек Колаковський бачив у тому, щоб бути блазнем при жерцях — тих, хто проголошує великі універсальні теорії. Гумор — це найлегший і найпереконливіший спосіб зізнатися в недосконалості людської натури.

Видавці переконані, що ця книга є важливою для українців, оскільки вони досі не можуть подолати свою трагічну історію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З фільму про становлення України вирізали епізод про референдум 1991-го

Доктор історичних наук Ярослав Грицак, упорядник та автор передмови й приміток до книжки, також називає тексти Колаковського злободенними.

"Історія існує як би двічі: так, як вона сталася - те, що на латині називають res gestes а польською dzieje чи чеською dejiny, з одного боку - і так, як вона відобразилася у наших головах, з другого, - вважає він. - Кожна з цих історій на свій спосіб справляє вплив на сучасність. Українцям не повезло ані з одною, ані з другою, тому обидві вимагають подолання. Першу долають приходом до влади вмотивованої еліти, що має політичну волю зробити радикальні реформи і тим самим змінити історичну траєкторію розвитку країни - так як це вдалося полякам у 1990-му, грузинам у 2003 і не вдалося нам у 2004 році.

Але нам не вдалося ще й тому, що ми не подолали другий тип історії. Українці розділені навколо історичної пам'яті, і чим ближчою до нас є історія, тим сильніше ми над нею сперечаємося. Проблема тут не у розділеності - більшість націй (американці, бельгійці, італійці, а навіть поляки) мають подібну розділену історію. Проблема у тому, що ми не перестаємо над минулим сваритися. А поки ми сваримося над  минулим, ми не можемо зробити радикальний крок вперед".

Грицак наводить варіанти виходу з конфлікту, який точиться довкола минулого:

"На цей лік є два способи - або примирення, якщо на це є добра воля - або (якщо не можемо чи не вміємо примиритися) заборона до вживання історії для політичних цілей, як це зробили іспанці після смерті Франко".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я всіх закликаю писати інакше" - вийшла нова книга Наталі Яковенко

Критики підкреслюють, що біографія Колаковського пронизана непослідовністю заради поступу. Постає питання що могли б взяти для себе українці з прикладу Колаковського.

"Українці зробили  крок назад. До приходу Януковича, український виборець тяжів до центру. Янукович поламав політичний механізм, який склався в Україні за останні 20 років, коли партія влади після поразки на виборах йшла в опозицію, а не до в'язниці. Наслідок не важко передбачити: радикалізація і бруталізація політики. Тому на останніх виборах майже кожний п'ятий украінський виборець - по 10% на Заході і на Сході - голосує за "послідовних" свободівців і комуністів, з "послідовною" ідеологією", - додає Грицак.

За його словами, вирішення українських проблем - це питання часу:

"Ми, українці, це уже проходили. Але ніхто не може заборонити людям робити одні й ті самі помилки. Люди рідко роблять одні й ті самі помилки двічі  - переважно три і більше рази. Як жартують поляки: ситуація безнадійна, але не трагічна. Просто у нас завдання тяжчі, і їх розв'язання забере більше часу і зусиль. Я надіюся, що українцям це рано чи пізно таки вдасться. Нам треба мудрішати - і читання Колаковського у цьому може сильно  помогти".

Зараз ви читаєте новину «"Поки сваримося над минулим, ми не можемо зробити крок вперед" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути