Ексклюзиви
середа, 23 грудня 2020 16:31

Показував справжнє життя в СРСР - архів опублікував роботи українського повстанця-графіка
16

Дереворит "22 січня — День Української Державности"
Фото: avr.org.ua
Дереворит "Громадою обух сталіть та добре вигостріть сокиру"
Дереворит "Повстанці у наступі"
Дереворит "Сотника Олекси Громадюка"
Дереворит Бофон "300 карбованців"

Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України виклали в мережу 47 робіт українського художника та графіка, члена ОУН-УПА Ніла Хасевича - "Бей-Зота".

Колекція творів включає портрети провідників та діячів ОУН і УПА, печатки і штампи, бофони — квитки на бойові фонди ОУН і УПА, які виконували функцію повстанських грошей, облігацій, квитанцій. Також книжкові знаки, листівки-афіші, шаржі та навіть колгоспну серію й серію робіт "Волинь в боротьбі", повідомляє у Facebook Електронний архів Українського визвольного руху.

1930-х роботи графіка Хасевича виставлялися у престижних мистецьких салонах від Львова до Лос-Анджелеса. За його життя відбулося 35 виставок. Попри міжнародне визнання Ніл Хасевич 1943 року йде у підпілля, де в умовах криївок та переслідувань стає головним графічним дизайнером УПА.

Оцифровані у високій якості графічні малюнки та дереворити "Бей-Зота" можна проглянути за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували унікальні документи щодо репресій проти селян

Ніл Хасевич народився 25 листопада 1905 року в селі Дюксин Костопільського повіту, тепер Костопільського району Рівненської області, у сім'ї диякона і псаломщика місцевої церкви Антона Івановича та Федорії Олексіївни Хасевичів.

Коли Хасевичу було 14 років в його житті сталася трагічна подія - на залізничному переїзді підвода, на якій вони з мамою їхали до гімназії, потрапила під поїзд. Мати загинула, а син, втративши ліву ногу, на все життя зостався калікою. У цій трагедії добре проявився характер Хасевича, який, хоч був іще підлітком, не опустив рук, уміючи вирізати з дерева, сам виготовив собі протез і вперто йшов до мети - одержати освіту. Здобув атестат Рівненської гімназії.

До ОУН вступив до Другої світової війни. Із її початком мав вибір - заробляти на життя мистецтвом чи допомагати власному народові. Обрав друге. Став членом Львівської спілки праці українських образотворчих мистецтв та співпрацював із газетою "Волинь", організованою в Рівному письменником Уласом Самчуком. Згодом керував друкарнями повстанців, готував ілюстрації до журналів УПА "Український перець" та "Хрін", оформляв пропагандистські видання та карикатури. Розробляв проєкти прапорів, печаток та бойових відзнак повстанців. Найбільше славився дереворитами - гравюрами по дереву. Його воєнні та повоєнні доробки вийшли в США та Канаді в альбомах "Волинь у боротьбі" та "Графіка в бункерах УПА".

Гравюри майстра потрапили до рук іноземних дипломатів. Вони викривали діяльність німецької та радянської влади в Україні. Саме тому в СРСР вийшов наказ будь-що припинити його діяльність. Операцію з ліквідації Хасевича очолив капітан КДБ Борис Стекляр.

Ніл Хасевич загинув 4 березня 1952-го у бою з чекістами у криївці коло селища Сухівці Рівненської області.

Зараз ви читаєте новину «Показував справжнє життя в СРСР - архів опублікував роботи українського повстанця-графіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути