четвер, 28 березня 2019 18:02

Показали унікальну давню вишивку кримських татар

Показали унікальну давню вишивку кримських татар
У Харкові покажуть кримськотатарські рушники. Фото: kh.suspilne.media

В Історичному музеї Харкова відкрили виставку кримськотатарських рушників.

Кримські татари називають вишиті золотими та шовковими нитками рушники евджіярами, повідомляє kh.suspilne.media.

Ними прикрашали стіни осель, розповіла науковець історичного музею Ольга Лисенко.

Кримським рушникам більше ста років. На початку ХХ століття на археологічний з'їзд у Харкові їх привіз чоловік на прізвище Данилевич. Про це йдеться у книжці "Слобожани" етнографа Миколи Сумцова.

"Ми на даний момент не знаємо, хто ця людина. Є інша версія. Такий собі архітектор Краснов, який займався будівництвом у Криму привіз сюди деякі предмети й теж передавав музеям", - сказала Ольга Лисенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На виставці можна відчути запах кримських трав

Рушники передали в музей 75 років тому. Вважали, що вони оздоблені кримськотатарським орнаментом. Точно це небуло відомо, доки до музею не прийшов знавець кримськотатарської культури.

"І дійсно, він сказав, що з тридцяти предметів, які зберігаються в нашому музеї, одинадцять — точно належать кримськотатарському етносу. Це рушники, вишиті, ткані, а ще — марами. Жіночі, такі довгі шарфи. Одягались на голову. На деяких предметах є вишиті надписи арабською мовою. Якісь фрази з Корану. Це точно, і дослідник підтверджує це, але, на жаль, він не володіє настільки арабською і не може їх перевести", — говорить науковець.

На рушниках здебільшого вишиті рослини та геометричні фігури. Зображення тварин та людей заборонені ісламом. Науковці опрацюють й інші експонати — з металу та кераміки. Всі їх покажуть на виставці, присвяченій кримськотатарській культурі.

Будинки десятків татар обшукали в окупованому Криму. Найбільше в селах Строгонівка і Кам'янка Сімферопольського району, а також в селі Володимирівка Білогірського району. Про це повідомляє громадське об'єднання "Кримська солідарність" в Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Показали унікальну давню вишивку кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути