вівторок, 12 березня 2019 05:45

На виставці можна відчути запах кримських трав

Автор: WWW.TWITTER.COM
  Рукописний Коран із коментарями ХVII століття із ­Зинджерли- медресе — найстарішого ісламського навчального закладу Криму. За радянських часів реліквію вивезли до Львівського музею історії релігії
Рукописний Коран із коментарями ХVII століття із ­Зинджерли- медресе — найстарішого ісламського навчального закладу Криму. За радянських часів реліквію вивезли до Львівського музею історії релігії

— Руйнуємо міфи, що роками насаджувала Росія, — каже програмний директор Кримського дому Алім Алієв, 30 років. Він — один із співорганізаторів виставки "Дивовижні історії Криму" в київському "Мистецькому арсеналі". Показують історію народів півострова через археологічні знахідки, твори мистецтва. Зібрали тисячу експонатів із 15 музеїв і чотирьох приватних колекцій.

— Із Москви українцям розповідали, що кримські татари звідкись прибігли на півострів. Показуємо, що вони є нащадками скіфів, кімерійців, готів. Вони корінний народ, який має право говорити, що Крим — їхня земля. Континентальна Україна й півострів були пов'язані органічно. У Криму та причорноморському степу жили ті самі народи. А мости, що будують окупанти зараз, непритаманні для Криму. На виставці можна приміряти кримськотатарські костюми. Послухати в навушниках народний спів. Відчути запах кримських трав у спеціальному боксі.

— Найбільшим викликом було розповісти про культуру й історію Криму, не маючи доступу до музеїв окупованого півострова, — говорить гендиректорка "Мистецького арсеналу" Олеся Островська-Люта, 40 років. — Рік ми шукали артефакти кримського походження в музеях Львова, Харкова, Києва. Деякі з них привезли з Криму для реставрації. Так і залишилися в Україні.

— Виставка побудована за археологічним принципом. Від наймолодших культур до найдавніших. Кожна з цивілізацій має свою зону, оформлену в певному кольорі, — додає кураторка виставки Ольга Мельник, 52 роки. — Починаємо з киримли, або кримських татар. Маємо два ярлики кримських ханів XVI століття про дарування тарханного права, тобто звільнення від податків міста Чуфут-Кале, що розташовувалось біля сучасного Бахчисарая, і ­чоловікові на ім'я Хаджибей. Символ нашої виставки — татарський круглий щит XVII століття. Сплетений із виноградної лози. Як трофей потрапив до Львова. Вір­менський майстер модернізував, зробив металеву конструкцію посередині. Аналогів ­такого щита немає. Серед топових експонатів — Коран XVII століття з Бахчисарая, військовий турецький намет того ж періоду, скіфська золота шийна гривня, сережки і браслет IV століття до нашої ери, знайдені в кургані на Херсонщині. А ще глиняна кераміка із затонулого судна, знайденого в Судацькій бухті, монети.

Крім археологічних знахідок, є гравюри француза Огюста Раффе, який змальовував побут кримських татар ХІХ століття. Живопис Романа Сельського, Максиміліана Волошина, Івана Айвазовського передають краєвиди Криму.

Виставка "Дивовижні історії Криму" триватиме в "Мистецькому арсеналі" до 5 травня.

Зараз ви читаєте новину «На виставці можна відчути запах кримських трав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути