




У мережі опублікували фото вітражних медальйонів епохи середньовіччя. Техніку вітражів використовували не лише під час будівництва величних готичних соборів, а й для прикрашання будинків та крамниць заможних городян.
Найбільш ранні з них датуються XIII століттям. На початку їх виготовляли з фрагментів кольорового скла, з'єднаних олив'яними обідками. У пізньому середньовіччі та в Епосі Ренесансу перевагу вже надавали перевагу безбарвному склу, яке розфарбовували, повідомляє Центр середньовічних та ранньомодерних студій.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жили засуджені наприкінці ХІХ ст. - фото
Оскільки їх ужиток не обмежувався сакральним простором, на вітражних медальйонах можна побачити і цілком світські сюжети – роботи календарного циклу, герби власників будинку, веселі сценки.
Авторитет аристократа в епоху Середньовіччя визначався не лише мужністю на полі битви, титулом, великим замком, золотом у гаманці. Важливим вважалося й уміння приймати гостей за столом родинного маєтку. Поруч із застільним етикетом не останню роль відігравала й сама кухня. Середньовічні кухарі винайшли страви, які могли не лише нагодувати поважного гостя, але розважити, здивувати, а часом і шокувати чи викликати огиду.
Коментарі