Ексклюзиви
середа, 03 липня 2019 14:59

Поєднували немислиме: як харчувались багатії у давнину
7

Як харчувались багатії в епоху Середньовіччя. Фрагменти з мініатюр.
Фото: facebook.com/SymbolonCenter
Як харчувались багатії в епоху Середньовіччя. Фрагменти з мініатюр.
Як харчувались багатії в епоху Середньовіччя. Фрагменти з мініатюр.
Як харчувались багатії в епоху Середньовіччя.
Сучасна реконструкція запікання "кокентріс"

Авторитет аристократа в епоху Середньовіччя визначався не лише мужністю на полі битви, титулом, великим замком, золотом у гаманці. Важливим вважалося й уміння приймати гостей за столом родинного маєтку. Поруч із застільним етикетом не останню роль відігравала й сама кухня. Середньовічні кухарі винайшли страви, які могли не лише нагодувати поважного гостя, але розважити, здивувати, а часом і шокувати чи викликати огиду.

Заможні городяни, феодали, королі влаштовували пишні бенкети, змінюючи 4-5 страв. Між кожною зміною на гостей чекали entremets - закуски з кольорового желе або зацукрованих фруктів і горіхів. Також подавали кашу з пшениці, молока, яєць, кориці, шафрану, цукру та апельсинової води - фрументі. Іноді недоїдки каші віддавали селянам, пише Центр середньовічних і ранньомодерних студій.

До великих свят кухарі готували особливі закуски, що мали назву sotelties - тонкощі. Кулінарна книга для жінок 1393-го Le Menagier описує цілу систему "тонкощів". Традиційною різдвяною стравою вважали голову кабана. Автор книги радить фарбувати половину голови у золотий колір за допомогою жовтка, борошна та шафрана. Іншу половину - у срібний за допомогою білка, квітів петрушки та борошна. На "золоту" голову наносили золотий лист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТоОП-5 середньовічних страв, про які ви не здогадувалися

Популярною стравою вважали запеченого лебідя у соусі "шодон". Соус готували зі зварених нутрощів птаха, до яких додавали сіль, хліб, імбир, калгану. Усю страву фарбували кров'ю. Суміш підігрівали у горщику з додаванням оцту.

Не менш престижною стравою вважали "кокентріс". Вона відповідала тодішньому захопленню гібридами. Голову молодого поросяти зшивали нитками з куркою чи індиком. Добре обсмажували на вогнищі та фарбували у "золото" за допомогою жовтків.

Найжахливішою для сучасної людини стравою вважають "вів'єнду" - для її приготування використовували птицю. Обскубували та обсмажували, щоб вона залишалася живою до появи скоринки. Тоді подавали на стіл. Коли гість намагався розрізати птаха, він раптово "оживав" і вчиняв галас, бігаючи столом. Також птахів запікали у пирозі. Вони розліталися, коли страву розрізали.

Зафіксовані випадки приготування неїстівних страв. 1477-го граф де Фуа, Гастон IV вразив гостей стравою, зробленою з віску та троянд. Також не гребували аристократи й міногами у гострому соусі та смаженими котами.

"Якщо лікар неподалік будинку пацієнта побачить камінь, то неодмінно має його перевернути. І якщо знайде під ним живу істоту — мураху, черв'яка або будь-що інше, то може бути певним, що його пацієнт вилікується", — написано в середньовічному посібнику з медицини "Цілитель", що з'явився у ХІІІ ст. в Англії.

У ньому ж стверджується, що фактично будь-яку хворобу можна вилікувати, повісивши людину догори ногами.

Зараз ви читаєте новину «Поєднували немислиме: як харчувались багатії у давнину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути