понеділок, 23 вересня 2019 11:34

Показали "Іспанський Стоунхендж", який затопили 50 років тому

Сильна засуха вперше за 50 років оголила "Іспанський Стоунхендж". Він перебував під водами штучного озера на заході країни.

Пам'ятка відома як Дольмен-де-Гуадальперала. Їй понад 7 тис. років. Являє собою велике коло з 150-ти вертикально встановлених каменів заввишки понад 1,8 м. У центрі споруди розташована відкрита овальна ділянка, повідомляє Вокруг Света.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дізналися, як доставляли каміння для Стоунхенджа

Має найбільший камінь - менгір. На одній з його сторін викарбувана людська фігура, а на іншій хвилеподібний символ. У ньому вбачають змію чи прилеглу річку Тахо. Вчені вважають, що зображення річки можна вважати однією з найстаріших карт Європи.

Дольмен вперше розкопали в 1920-х, але досліджень не проводили. У 1963-му колишній диктатор Іспанії Франсиско Франко зробив масштабну програму цивільного будівництва, яка передбачала затоплення долини, де знаходився дольмен. Більше пам'ятку ніхто не бачив.

Автор: Pleonr/CC by SA 4.0
  Засуха оголила "Іспанський Стоунхендж" затоплений більше 50 років тому
Засуха оголила "Іспанський Стоунхендж" затоплений більше 50 років тому
На полі дольменів в Голанських висотах, Ізраїль історики знайшли дольмен із малюнками, яким більше 4000 років. Споруда має важити 400 тонн. Дольмен схожий на стіл і верх його весь вкритий гравуваннями. Невідомо, навіщо їх зробили. Вчені припускають, що малюнки мали зображати померлих.
Зараз ви читаєте новину «Показали "Іспанський Стоунхендж", який затопили 50 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути