Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2018 14:05

Похорон українського авіатора у Петербурзі переріс у маніфестацію

11 жовтня 1911-го у Петербурзі пройшов похорон першого українського авіатора Левка Мацієвича.

Він загинув в авіакатастрофі над Комендантським полем поблизу Санкт-Петербурга під час свята повітроплавання. Катастрофа відбулась на очах десятків тисяч глядачів. Став першою жертвою авіації в Російській імперії.

Похорон Мацієвича перетворився на маніфестацію. Політичний діяч Симон Петлюра поклав до могили авіатора синьо-жовтий вінок. Мацієвич був заступником Петлюри, який очолював Українську громаду у Петербурзі.

Автор: liveinternet.ru
  Похорон Мацієвича у Петербурзі
Похорон Мацієвича у Петербурзі

Левко Мацієвич походив із Олександрівки сучасної Кіровоградської області. Брав активну участь у діяльності української громади Санкт-Петербурга, фінансово підтримував український національний рух. Створив у Народному домі Севастополя самодіяльний робітничий театр із українським репертуаром, організовував вечори пам'яті Тараса Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князь на вітчизняному літаку підкорив небо на 30 секунд

Під час роботи у Севастополі Мацієвич спостерігав за перебігом будівництва та ремонтом суден, очолював Морський технічний комітет Російської імперії, розробив 14 проектів підводних човнів. Одним із перших у світі створив проект авіаносця.

Автор: "Історична правда"
  Авіатор Левко Мацієвич
Авіатор Левко Мацієвич

На початку 1908-го захопився авіацією. Одержав посвідчення авіатора №178, що означало, що він належить до числа 200 перших у світі льотчиків.

Пілот Петро Нестеров на літаку "Ньюпор" піднявся над київським Сирецьким військовим літовищем і на висоті 600 м 27 серпня 1913-го вперше в світі здійснив знамениту "мертву петлю". Її стали називати "петлею Нестерова".

Зараз ви читаєте новину «Похорон українського авіатора у Петербурзі переріс у маніфестацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути