Ексклюзиви
понеділок, 17 травня 2021 08:21

Під Харковом почалася наступальна операція

Під Харковом почалася наступальна операція
Через помилки командирів Червоної армії під Харковом, військо зазнало великих втрат. Фото: David M. Glantz

Під Харковом 17 травня 1942-го почався наступ німецьких військ - операція "Фрідерікус-1". Через помилки командирів радянські війська зазнали великих втрат.

Головнокомандуючий Йосиф Сталін дав завдання "домогтися того, щоб 1942 рік став роком остаточного розгрому німецько-фашистських військ". Плацдарм під Харковом був використаний для планування наступальної операції. Потрібен був вихід до Дніпропетровська, розкол і знищення німецької групи армій "Південь".

Наступ під Харковом розпочався 12 травня, попереду йшла піхота - 765 тис. чоловік особового складу. Їм протистояло 350 тис. німецьких військ із майже у двічі меншою кількістю літаків і танків. Через п'ять днів понад тисячу танків кинули у бій. Ініціативу в повітрі перехопили німецькі літаки, вони бомбили поле бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочали найбільшу десантну операцію

Лише через два дні командування нарешті усвідомило масштаби катастрофи і віддало наказ про припинення наступу й негайний відступ. Однак вирватися з оточення пощастило лише 27 тис. бійців і командирів. Кількість убитих і полонених сягнула 277 тис. Серед загиблих було багато радянських генералів.

Невдале закінчення операції було спричинене помилками командування Південно-Західного напрямку. В результаті провалу Харківського наступу, оборона радянських військ на Південному і Південно-Західному фронтах виявилася ослабленою. Вермахт вийшов на підступи Воронежа та Ростова.

Зараз ви читаєте новину «Під Харковом почалася наступальна операція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути