четвер, 06 червня 2019 08:20

Розпочали найбільшу десантну операцію

Розпочали найбільшу десантну операцію
Британські солдати 51-ї дивізії Highland на борту десантного судна у вільний час читають та вчать французькі слова у брошурі про Францію. Фото: wikimedia.org

Операцію "Оверлорд" почали 6 червня 1944 року. Операція відкрила Західний фронт в Європі у Другій світовій війні. Вона стала найбільшою десантною операцією в історії. В операції взяли участь більше 3 млн осіб, які перетнули протоку Ла-Манш з Англії в Нормандію.

Про висадку британського експедиційного корпусу у Франції вже 1942 року вперше заговорив прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчілль. До Лондона прибув американський генерал Дуайт Дейвід Эйзенхауер, що очолив керівництво Європейським театром воєнних дій. Він зайнявся розміщенням, навчанням військ і підготовкою операції вторгнення.

Союзники мали велику перевагу в авіації: майже 2500 бомбардувальників із вечора 5 червня завдавали удару по узбережжю й тилах німців у північно-східній Франції — від Бретані до Фландрії. Після першої години ночі 6 червня за 5-10 км від узбережжя Нормандії було висаджено 3 повітряно-десантні дивізії, котрі мали створити сприятливі умови для морського десанту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У військовій операції Німеччина втратила 100 тисяч бійців

Майже 160 тис. солдатів морського десанту на 4 тис. транспортних суден та десантних кораблів одночасно перетнули Ла-Манш та вторглися до Франції. З моря цю армаду підтримували 600 військових кораблів.

Загальні втрати союзників 6 червня, з огляду на складність і масштаб висадки, були досить невеликі — трохи більш як 2,5 тис. вояків. Загалом битва тривала протягом 2,5 місяців, доки 24 серпня головні сили противника не оточили у Фалезькому котлі, а 25-го - звільнили Париж.

9 травня 1944 року війська 4-го Українського фронту звільнили місто Севастополь від нацистів. Цим завершили Кримську операцію

Зараз ви читаєте новину «Розпочали найбільшу десантну операцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути