четвер, 18 червня 2020 11:42

Письменник потрапив за ґрати

Письменник потрапив за ґрати
Михайло Павлик став співзасновником першої на теренах України політичної партії. Фото: wikipedia

Письменника Михайла Павлика арештували у Львові 18 червня 1877 року. Отримав 3 місяці в'язниці за приналежність до таємного соціалістичного товариства.

Павлик був активним учасником українофільських гуртків у Західній Україні, що перебувала у складі Австро-Угорської імперії. Разом з Іваном Франком редагував літературний часопис "Друг".

Павлик і Франко добилися зміни мови видання зі штучного "язичія" на живу українську. Язичіє поєднувало народну мову з церковно-літературною та було незрозумілим для більшості українців, натомість популярним серед галицьких москвофілів. Павлик активно перекладав на українську іноземні твори з народними сюжетами, що сприяло відродженню української національної свідомості.

Після введення в дію Емського указу в Наддніпрянській Україні письменник налагодив контакти з політичним емігрантом Михайлом Драгомановим. За його кошти утримував невелике помешкання, у якому зберігав захалявні й соціалістичні видання, допомагав поширювати їх. У помешканні зупинялися прихильники ідей Драгоманова, коли переїжджали через Львів до Російської імперії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підписали обмеження щодо використання української мови

Постійні зустрічі викликали підозри поліції, й у січні 1877 року Павлика арештували вперше. Слідство тривало 2 місяці, але після нього призначили лише 8 діб арешту. Відтоді письменник перебував під наглядом.

18 червня поліцейські прийшли з черговим обшуком. Вилучили підготовлені видання - "Енеїду" Котляревського, "Катерину" Шевченка, "Сорочинський ярмарок" Гоголя та соціалістичні праці, які і стали приводом для арешту. Тоді ж довідався, що розгромлено всю редакцію "Друга", зокрема арештовано і Франка.

Вийшовши з в'язниці, українських справ не покинув. Організував видання часопису "Громадський друг", де закликав літературну молодь сприяти українській справі та захищати народ. За це отримав ще 6 місяців.

З 1879 року постійних переслідувань уникав в еміграції. У Швейцарії допомагав Михайлу Драгоманому та Сергію Подолинському видавати журнал "Громада". Пізніше повернувся в Україну та разом з Іваном Франком організував першу в історії України політичну партію - РУРП.

26 лютого 1878 року розпочався судовий процес над Іваном Франком. На процесі Франко вголос заявив про свої соціалістичні переконання. 22-річний Іван Франко повернувся з в'язниці 5 березня 1878 року. Виключений з університету, з товариства "Просвіта", бойкотований обома таборами галицької інтелігенції він вже тоді став символом передової журналістики.

Зараз ви читаєте новину «Письменник потрапив за ґрати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути