вівторок, 12 лютого 2013 11:22

Під столицею Чилі знайшли втрачене місто інків

Автор: Фото: Pablo Porciuncula/AFP/Getty Images
  Вид на Сантьяго, Чилі, з повітря, 29 січня 2013 р.  Вчені виявили нові докази існування великого міста інків на місці теперішньої столиці Чилі. Це може означати, що іспанські конкістадори не збудували Сантьяго з початку, а, скоріше, завоювали вже існуюче раніше місто
Вид на Сантьяго, Чилі, з повітря, 29 січня 2013 р. Вчені виявили нові докази існування великого міста інків на місці теперішньої столиці Чилі. Це може означати, що іспанські конкістадори не збудували Сантьяго з початку, а, скоріше, завоювали вже існуюче раніше місто

Чилійські вчені виявили археологічні об'єкти, карти та історичні записи, які свідчать про те, що чилійська столиця Сантьяго була заснована на місці міста інків.

Подібна теорія існувала протягом десятиліть, але досі не було ніяких доказів для підтвердження цього. Археолог Рубен Стеберг з Національного музею природної історії Чилі і дослідник Гонсало Сотомайор з Університету Адреса Белло змогли знайти подібне підтвердження.

Науковці переглянули як вже відомі, так і раніше неопубліковані колоніальні документи й карти, які дають чітке підтвердження існуванню важливого центру цивілізації інків, який вже існував на місці Сантьяго, коли прибули іспанці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інки приносили дітей у жертву божеству

Стеберг і Сотомайор прийшли до думки, що Сантьяго був заснований інками, а не іспанцями.

Недалеко від річки Мапочо була розташована  публічна площа, оточена будинками, складами, дамбами й каналами, що свідчать про розвинену цивілізацію. Тут знаходилася резиденція глави міста Кілліканти, який керував ним в доісторичні часи. Подібна картина постає в доповіді Стеберга і Сотомайор, опублікованої в січні.

У 1541 році сюди прибула експедиція, очолювана Педро де Вальдівією, який заснував іспанське поселення Сантьяго.

"Це поселення інків на берегах річки Мапочо [Сантьяго] мало розвинену іригаційну систему, і там проживало корінне населення, - говориться в доповіді, опублікованій Національним музеєм природничої історії Чилі. - Це швидко переконало Педро де Вальдівію і його людей закріпитися в цьому місці, яке вони пізніше назвали Сантьяго".

Вчені також згадали про "велике тамбо", розташованого навпроти міської площі. "Тамбо" - це термін інків для позначення адміністративних будівель. Воно знаходилося на тому ж самому місці, де європейці заснували свою головну площу Плацу де Армас.

У доповіді припускається ймовірність того, що це "тамбо" було побудоване іспанцями і саме слово є згадкою інків про іспанську будівлю. Однак також можливо, що це була споруда інків, яку захопили європейці.

Археологічні докази були виявлені під поверхнею південної частино басейну річки Мапочо. Деякі знахідки були виявлені на перехресті вулиць Катедрал і Матукана в Сантьяго. До них відносяться п'ять поховань інків з 22 керамічними виробами, які були ексгумовані в 2001 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мумії інків можуть допомогти людям сьогодення

Під час похоронних ритуалів інків померлих одягали в їхній одяг, в руку вкладали зерно, боби, шматочки гарбуза і насіння. Тіла обв'язував мотузкою і ховали, а в могилу клали глечики, горщики і чашки.

Визначивши період часу, до якого відносяться могили, вчені отримали твердий доказ того, що місто інків існувало до прибуття європейців в це місце, говориться в доповіді.

Стеберг і Сотомайор зібрали численні описи дамб і каналів, побудованих інками, а також їхні карти. Вчені також привели свідчення історика Херонімо де Вівар, який супроводжував Педро де Вальдівія і став свідком заснування Сантьяго.

"У Дона Педро був план зі створення на берегах річки Мапочо населеного міста, подібного Куско, куди могли приходити працювати індіанці, - писав Вівар. - Місто інків точно підходить під цей опис, - вважають Стеберг і Сотомайор.

Зараз ви читаєте новину «Під столицею Чилі знайшли втрачене місто інків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути