вівторок, 22 січня 2013 13:30

Перш ніж принести в жертву дітей, інки годували їх елітними продуктами

Дівчинка-підліток 14-15 років, яку принесли в жертву близько 500 років тому, усі минулі століття пролежала в льодах на вершині шеститисячника, що сприяло відмінному збереженню. Поряд з нею заморожені тіла ще двох юних жертв: семирічного хлопчика і шестирічної дівчинки.

Замість традиційного аналізу ДНК учені вивчили білки в тканинах і встановили, що у зовні здорової дівчинки була бактерійна легенева інфекція, яка нагадує туберкульоз. Уперше інфекцію виявлена в мумії.

Група дослідників з Нью-Йоркського університету (City University of New York) на чолі з Анжелікою Кортелс (Angelique Corthals) вивчила зразки мумії (так званою Maiden, "Діви").

Унікальна мумія була виявлена в 1999 році на схилі вулкану Льюльяйльяко (Llullaillaco), який височіє на 6739 метрів над рівнем моря на кордоні Аргентини і Чилі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина повернула Перу зниклу мумію

Було знайдено три мумії, які, на відміну від єгипетських "колег", що бальзамуються, піддалися глибокому заморожуванню. Тіло семирічного хлопчика також піддали вивченню, а ось досліджувати останки шестирічної дівчинки учені доки не наважуються. Ймовірно, в неї колись потрапила блискавка, що може позначитися на точності результатів дослідження.

Швидше за все, трьох дітей принесли в жертву, про що свідчать артефакти, які знаходяться поряд з ними: золото, срібло, одяг, миски з їжею і екстравагантний головний убір з білого пір'я невідомих птахів.

Історики припускають, що діти були вибрані інками за їх красу (крім того, діти вважалися чистішими істотами, ніж дорослі) і принесені в жертву. Інки не так часто приносили дітей в жертву.

B результаті попередніх досліджень було встановлено: перш ніж принести їх в жертву, протягом року дітей годували "елітними" продуктами – маїсом і висушеним м'ясом лам, хоча до цього вони їли виключно селянську їжу, яка складається з картоплі і овочів.

Зараз ви читаєте новину «Перш ніж принести в жертву дітей, інки годували їх елітними продуктами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути