Ексклюзиви
середа, 03 квітня 2013 10:39

Перстень, що надихнув Толкієна, показали публіці

Перстень, що надихнув Толкієна, показали публіці

Античний перстень, який імовірно, надихнув Джона Рональда Руела Толкієна на образ Перстня всевладдя в епопеї "Володар перстнів", став експонатом виставки в замку в англійському графстві Гемпшир. Про це повідомив The Guardian.

Перстень кілька століть перебував у власності баронетского роду Шют, у колишньому замку якого проходить виставка. Разом з ним буде демонструватися копія першого видання "Гоббіта" Толкієна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Британії видадуть невідому поему Толкієна про короля Артура

Спочатку прикрасу знайшов селянин, який саме орав поле, у 1785 році. Знахідку селянин зробив в околицях села Сільчестер, на місці якої знаходилося місто-фортеця часів завоювання римлянами Британії. Золотий перстень, великий настільки, що його можна було надіти тільки на палець в рукавичці, містив напис: "Сініціан, живи в мирі з богом".

Через кілька десятиліть на невеликій відстані від першої знахідки була знайдена стародавня табличка, на якій якийсьй римлянин Сільвіан написав прохання язичницькому богу Ноденсу. У ній римлянин скаржився, що у нього викрав перстень чоловік на ім'я Сініціан, і просив божество відняти здоров'я у злодія і його нащадків до того часу, поки перстень не принесуть на вівтар Ноденса.

Толкієн був знайомий з історією перстня, тому що вивчав кельтського бога Ноденса (якого вшановували на території античної Британії) і написав про нього есе в 1932 році. Саме з Толкієном консультувалися археологи, які заново виявили табличку в кінці 1920-х років. Експерти з фонду спадкоємців Толкієна й організатори виставки припускають, що викрадений у римлянина амулет надихнув письменника на образ проклятого перстня, який прагнули отримати або знищити герої "Гоббіта" і "Володаря кілець".

Зараз ви читаєте новину «Перстень, що надихнув Толкієна, показали публіці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути