неділя, 25 листопада 2018 08:20

Першу українську газету купували навіть неписьменні

Першу українську газету купували навіть неписьменні
Газета Хлібороб. Фото: Вікіпедія

Перший номер газети "Хлібороб" - першого легального українського видання в підросійській Україні, видавалася в м. Лубни, вийшов друком 25 листопада 1905 року. Наклад першого україномовного видання був 5 тисяч екземплярів.

Микола Шемет – недавній гімназист 1905 року став редактором першої в Україні газети рідною мовою "Хлібороб". Адреса редакції була досить оригінальною: м. Лубни на Полтавщині, дім Шемета. Часопис закликав до політичних та економічних змін, зокрема, до автономії України в межах Росії, передачі землі селянам, цивілізованих виборчих органів влади, відкриття українських шкіл, 8-годинного робочого дня. У газеті друкували матеріали місцевого характеру. Окремі колонки відводили подіям у столиці та в сусідніх губерніях. Читачів було доволі, хоча на Полтавщині письменними були менше 17%. Купували навіть ті, хто не вмів читати - давали це зробити іншим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штурм Батурина тривав два дні: росіянам допомогли зрадники

Володимир Шемет ще на початку 1905 р. мав намір заснувати газету під назвою "Поступ", але не отримав на це дозволу міністерства внутрішніх справ. Перша українська газета робилась із великим смаком, талановито редагувалась у національному дусі і тому дуже швидко досягла кількамісячного тиражу, отримала широкий резонанс серед українців. За дорученнями радника губернського правління Ахшарумова, щодо видавця Шемета та власника друкарні Іцковича відразу були застосовані судові переслідування. Четвертий випуск газети "Хлібороб" був арештований, а п'ятий друкувати заборонили. Так газета припинила своє існування.

Шемет уже в 1906 році спробував відновити часопис під назвою "Хліборобська справа", але губернатор краю не дав на це своєї згоди.

Російські війська під проводом князя Олександра Меншикова взяли штурмом та зруйнували вщент місто Батурин - сучасний Бахмацький район Чернігівської області 13 листопада (2 листопада за старим стилем) 1708 року. Гетьманську столицю знищили за наказом царя Петра І, щоб помститися Івану Мазепі за перехід на бік шведського короля.

Зараз ви читаєте новину «Першу українську газету купували навіть неписьменні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути