Ексклюзиви
субота, 09 грудня 2017 04:20

Перший Курултай прийняв Конституцію і державну символіку Кримської Народної Республіки

Перший Курултай прийняв Конституцію і державну символіку Кримської Народної Республіки
Діячі кримськотатарського національного руху та Центральної Ради, 1917 рік. Фото: Радіо Свобода

9 грудня 1917 року (за новим стилем) у Криму створений Курултай, вищий орган кримських татар. Ця дата є однією з найбільш визначних в історії Криму та кримськотатарського народу.

Термін "курултай" має тюркське походження, його первісно вживали на позна­чення політичної військової ради стародавніх монгольських і тюркських ханів та вождів. Ідея скликання першого Куррултаю виникла на Всекримському мусульманському з'їзді, що відбувся 25 березня 1917 року у Сімферополі за участі 1500 делегатів. 1–2 жов­­тня 1917 року він провів з'їзд представників кримськотатарських організацій, на якому вирішено скликати пер­ший Курултай. Згідно з постановою, у ви­борах могли брати участь кримські татари, яким виповнилося 20 років. До складу першого Курултаю обра­но 76 делегатів, зокрема 4 жін­ки. Він розпочав роботу 9 грудня 1917 року у ханському палаці в Бахчисараї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росію очікують найскрутніші часи. Тоді вона буде змушена домовлятися із Заходом і США. Крим повернуть Україні"

На ньому розглядалися питання державного ладу Криму, взаємовідносини кримських татар з іншими національностями на півострові, політика національного уряду, а також вироблялися закони, що визначають різні сфери суспільного життя кримських татар. Зокрема, Курултай оприлюднив першу кримськотатарську Конституцію - "Кримськотатарські основні закони". На зібранні обрали Тимчасовий кримсько-мусульманський виконавчий комітет, головою якого став Номан Челебіджихан (Челебі Челебієв). Курултай взяв на себе повноваження Мусульманського виконкому, проголосив створення Кримської Народної Республіки, прийняв Конституцію і державну символіку.

Більшовицька Росія не визнала Кримську Народну Республіку та її уряд. Вже 26 січня 1918 більшовицькі загони із Севастополя перейшли в наступ. Кримськотатарський уряд повалено, а Челебієва більшовики розстріляли 23 лютого 1918 року. З установленням більшовицького режиму в Криму, з 1920 року Росія розпочала національно-культурний геноцид кримських татар. Далі була масова депортація корінного народу з Криму у 1944 році.

Зараз ви читаєте новину «Перший Курултай прийняв Конституцію і державну символіку Кримської Народної Республіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути