пʼятниця, 13 березня 2020 14:10

Перед футболом і на прогулянках - яким був Київ 40 років тому
15

Хрещатик
Фото: Микола Козловський
Лівобережний Київ
Фонтани Русанівки
Бульвар Тараса Шевченка
Готель «Київ»

Gazeta.ua пропонує переглянути світлини Києва, зроблені 1978-го фотожурналістом Миколою Козловським. Він знімав у різних куточках України. Часто на основі його робіт створювали атмосферні фотоальбоми у столичному видавництві "Мистецтво".

Такі добірки призначалися насамперед для туристів. На знімках можна побачити готелі і місця відпочинку. Немає черг чи порожніх прилавків. Київ видається ідеальним. Ці світлини було опубліковано 1979 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Київ відходив після зими 1985 року – добірка фото

Не таким позитивним тогочасне місто описує у своїй книзі дослідник Святослав Цалик. У виданні "Київ. Конспект 1970-х" він розповідає про непросте життя киян. Зокрема, про те, наскільки важко було в ті часи придбати товари, як треба було займати черги - одночасно в кількох місцях, орієнтуватися, де що "викинули".

На Дніпрі в районі Києва піднявся рівень води і почалася повінь 8 травня 1929-го. Повністю затопило Труханів острів. З нього, Передмостової та Микільської слобідки відселили 400 осіб.

Саме тоді режисер і оператор Київської кінофабрики Михайло Кауфман працював над стрічкою "Навесні". Узяв кінокамеру, сів на причалі в човен і почав знімати. Зафільмував вулиці острова, затоплені дерев'яні будинки. Побував на Передмостовій і Микільській слобідках. Там люди пересувалися на човнах.

Зараз ви читаєте новину «Перед футболом і на прогулянках - яким був Київ 40 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути