четвер, 16 січня 2020 17:41

Іванівська та Жовтнева – як змінювалась одна з центральних вулиць Києва протягом ХХ століття
9

Показали, якою була вулиця Інститутська у різні часи
Фото: facebook.com/kiev.klab
Показали, якою була вулиця Інститутська у різні часи
Показали, якою була вулиця Інститутська у різні часи
Показали, якою була вулиця Інститутська у різні часи
Показали, якою була вулиця Інститутська у різні часи

Показали фото вулиці Інститутської в Києві різних часів.

Вулиця Інститутська — одна з вулиць Києва, розташована в історичній місцевості Липки у Печерському районі. Простягається від Майдану Незалежності і Хрещатика до Кловського узвозу, пише Клуб коренного киевлянина.

Виникла на початку XIX ст. уздовж давнього Іванівського шляху, що колись починався від Лядських воріт на нинішньому Майдані Незалежності. Цим шляхом з Верхнього міста можна було дістатися до Печерська. Пізніше обабіч шляху почали виростати перші будинки, і його стали називати Іванівською вулицею.

У 1820-ті та до 1842-го називалася вулиця Бегічевська, за прізвищем відомого генерала, власника садиби в цьому районі. У триповерховому будинку на території садиби Бегічева деякий час розміщувався нещодавно створений київський університет святого Володимира – нині Тараса Шевченка. Потім на цьому місці за проєктом архітектора Вікентія Беретті спорудили Інститут шляхетних дівчат, і вулицю почали називати Інститутською. Її інтенсивна забудова розпочалася тільки в другій половині XIX ст. Тут побудували біржі, банк тощо.

Початок XX ст. приніс в Україну архітектурний стиль модерн. У такому стилі 1912-го на високому схилі над Хрещатиком звели перший на той час висотний 12-поверховий житловий будинок, що за ім`ям господаря звався хмарочосом Гінзбурга. І у передвоєнні роки будинок Гінзбурга лишався найвищим у Києві. Восени 1941 року будинок було зруйновано вибухом. Нині на цьому місці височить готель "Україна" – колишній "Москва".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві підірвали найвищий хмарочос

У період з 1919–1944 роки вулиця Інститутська мала назву вулиця 25 Жовтня – на честь жовтневого перевороту 1917-го. Згодом до 1993-го — вулиця Жовтневої революції. Наразі частина вулиці переіменована на честь героїв Небесної сотні.

У мережі опублікували унікальні фото Києва 1918-го. На них можна побачити столицю з висоти пташиного польоту. Їх зробили з повітряної кулі німецькі фотографи, які прибули в місто разом із військами країн Троїстого союзу.

Зараз ви читаєте новину «Іванівська та Жовтнева – як змінювалась одна з центральних вулиць Києва протягом ХХ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути