Ексклюзиви
вівторок, 24 вересня 2019 11:15

У Києві підірвали найбільший хмарочос

У Києві підірвали найбільший хмарочос
Радянські сапери підірвали на Хрещатику 16 унікальних будівель Фото: smartclever.com.ua

Масові вибухи на Хрещатику сколихнули окупований нацистами Київ 24 вересня 1941-го. Протягом 4-х днів радянські сапери знищили 16 унікальних столичних споруд.

Радянське командування наказало підірвати електростанції, водогін, мости та адміністративні будівлі. При цьому шкодили не стільки німцям, скільки киянам. Цього дня на Хрещатику підірвали "Дитячий світ", колишню кондитерську фабрику та готель "Спартак".

Вогонь охопив навколишні дерев'яні споруди. Загинуло багато нацистів і місцевих жителів, які стояли у чергах на реєстрацію в комендатурі. Німці організували евакуацію населення та підірвали ще декілька будівель, щоб зупинити вогонь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія порушила 5 міжнародних договорів

Серед зруйнованих того дня будинків був "будинок Гінзбурга" — перший 12-поверховий хмарочос України, збудований 1912-го на замовлення великого купця Льва Гінзбурга, пише Ua History.

Масові вибухи не зашкодили німцям, навпаки, стали приводом до знищення євреїв. Лише за 2 дні 29 і 30 вересня 1941-го у Бабиному Яру їх розстріляли майже 34 тис.

24 вересня 1945-го жителі Хрещатика обійшли всі будівлі та поставили свічки у пам'ять жертв підриву.

Битва за Київ на початку Другої світової війни завершилась 19 вересня 1941-го. Німецькі війська захопили місто. Нова влада взялася за "наведення порядку". У першу чергу, наказали відловити радянських саперів, але це довго не вдавалося. 20 вересня вони підірвали оглядовий майданчик Верхньої Лаври. За 10 днів підірвуть Успенський собор монастиря.

Зараз ви читаєте новину «У Києві підірвали найбільший хмарочос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути