До Великодня українці готувались кілька тижнів. Прибирали двір, ремонтували меблі і продумували святковий стіл.
Про це Gazeta.ua розповіла етнолог і популяризатор української культури Олена Щербань із Полтави.
"Виділила три етапи великодніх свят. Перший - це Страсний тиждень, який тривав із понеділка до неділі. Другий - Великдень. Третій - три дні після свята, під час яких теж були певні традиції", - пояснила історик.
"В Страсний тиждень був дуже суворий піст. Навіть люди, які не постували 40 днів, цього тижня мали обмеження в харчуванні. Мали великі фізичні навантаження, адже потрібно ретельно прибрати на подвір'ї, в господарських будівлях і хаті. В середу зазвичай різали порося. В четвер білили хату і піч. Це робили двічі на рік - на Меланки і в Чистий четвер. В цей день мали подбати про чистоту навколо, тіла і душі. Четвер має сильне магічне значення, тому на Полтавщині намагались одружуватись саме в цей день".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як харчуватися в останній тиждень перед Великоднем.
"До схід сонця треба омити тіло. Не занурюватися, як на Водохреще, а митися. Найкраще це робити у річці. Предки вірили, що тоді буде сильне тіло і міцний дух. Потім треба одягти чистий одяг. До обіду спекти великодню хлібину, а потім - паски. Їх готували на всю родину, родичів, кумів і їх дітей. Для діток робили невеликі паски. Основну пекли великою, її несли до церкви. Вважалось, чим багатша родина, тим більша має бути паска. Роми ж взагалі пекли кількаметрові. А от в п'ятницю паски не можна готувати".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно провести Чистий четвер: прикмети та традиції.
"Для пасок брали біле борошно, багато яєць, масло і цукор. В минулому солодке тісто куштували двічі на рік - на Різдво і Великдень, додатково смакували солодкий весільний коровай. Традиція робити глазурований білий верх прийшла півстоліття тому. Цукатів, ананасів чи цедру не використовували. Максимум - шафран і корицю. Випікали в глиняному посуді. Тільки бідні родини використовували металеві форми. Господині дбали, щоб паска вийшла ідеальною, тому дуже за неї хвилювались, вибирали найкращі продукти. Жодної крихти не мало впасти додолу".
"В четвер пасок не їдять, а складали в кошик і чекають до неділі. Смакувти треба тільки після освячення. Також в Чистий четвер просмажували сіль, читаючи 9 разів "Отче наш". Такою сіллю виліковували недужих, давали худобі, клали в колиску до немовляти, у воду для омивання молодят і берегли за іконами. Вірили, що має надзвичайну магічну силу, використовували для оберегів і клали в чотири хатні кути".
Тиждень перед 40-денним постом був для українських жінок справжнім святом. В цей період харчувались переважно молочними продуктами і варениками. жінки пили горілку, ходили в гості і розважались.
Коментарі