неділя, 22 березня 2020 10:45

Папа Римський розпустив орден

Папа Римський розпустив орден
Розпуск ордену тамплієрів Папою Римським призвів до переслідувань хрестоносців та страти Великого магістра Жака де Моле Ілюстрація: MedievalTortureMuseum

Папа Римський Климент V розпустив лицарський орден тамплієрів під тиском короля Франції Філіпа IV Вродливого з роду Капетингів 22 березня 1312-го.

Король намагався зміцнити особисту владу, наповнити казну країни і посилити її військо. Для цього воював із Англією, Фландрією, спровокував перенесення папської резиденції з Риму в Авіньйон - 68-річний Авіньйонський полон пап. Знав, що величезними багатствами володіють лицарі-хрестоносці у яких й сам був боржником. Заволодіти ними допоміг випадок.

Королю доповіли, що його аудієнції просить в'язень, який очікує смертного вироку. Казав, що має важливі відомості державного значення. При розмові доповів, що тамплієри, володіючи безмежними багатствами, очолили змову проти європейських держав та підкупили дворянські роди, створивши власну державу всередині держав. Також розповів, що відійшли від заповідей християнства та займаються чаклунством на церемоніях ініціації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієта тамплієрів: чому лицарі жили вдвічі довше за інших

Великий магістр Жак де Моле прибув до короля 24 червня 1307-го, щоб відновити добре ім'я ордену, тоді ж відбув до Папи Римського. Але той уже розпочав інквізиційний процес. Тамплієрів звинуватили у відмові від хреста під час посвячення в орден, роздяганні неофітів та цілуванні їх у пуп, задній прохід та в інших непристойностях. Звинувачення підсилювали чутки про чисельні оргії, якими ніби-то займались лицарі. Суди доводили незаконні фінансові операції та махінації.

Тоді Філіп IV наказав королівській раді підготувати арешт усіх лицарів, що перебували на теренах Франції. Схоплено було і великого магістра, який під тортурами підтвердив усі звинувачення. Майно ордену конфіскували. За межі Франції таємно вивезли лише частину.

Суди тривали до жовтня 1311 року. Тоді у В'єнні у храмі святого Маврикія відбувся Вселенський собор, що 22 березня 1312 року постановив розпустити, але на засуджувати орден. Це не зупинило Філіпа IV, який наказав стратити Жака де Моле у вогні 18 березня 1314-го. Згодом з'явилася народна легенда, за якою палаючий магістр прокляв короля та Климента V. Віру у неї підсилили смерть папи за місяць та короля за півроку. Нащадків Філіпа IV називали "проклятими королями" так як жоден із них не мав наступників, що призвело до приходу нової королівської династії - Валуа.

Храмовники були дуже успішними фінансистами. Саме вони винайшли чеки. Спочатку їх видавали прочанам, що йшли до Єрусалима, а потім і купцям. За чеки — невеличкі кружальця шкіри з указаною сумою та відбитком пальця вкладника — можна було отримати дзвінку монету в будь-якому представництві ордену як у Європі, так і в Палестині. За операції стягувалася незначна маржа. Орден давав позички великим і малим сеньйорам, герцогам і королям під 10%. Відсоток вигідний на ті часи, бо лихварі зазвичай брали 40%. Іноді навіть сам Папа був боржником тамплієрів. Певний час храмовники управляли королівською скарбницею Франції, на території якої мали найбільше замків. Тамплієри знали подвійну бухгалтерію, вміли вираховувати складний відсоток.

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський розпустив орден». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути