четвер, 31 березня 2016 14:53

Дієта тамплієрів: чому лицарі жили вдвічі довше за інших

Дієта тамплієрів: чому лицарі жили вдвічі довше за інших

Сьогодні про дієти написано чимало статей і книг. Але, виявляється, про правильне харчування було відомо ще давно. Так, наприклад, лицарі Пізнього Середньовіччя обов'язково повинні були дотримуватися дієти на основі зернобобових і риби. Це дозволяло багатьом з них доживати до 70 років, пише Стефано Массареллі на сайті La Stampa.

В епоху Пізнього Середньовіччя тривалість життя становила від 25 до 40 років. Разом з тим, тамплієри дуже часто жили в двічі довше.

"Абсолютно очевидно, що причиною їх довголіття був особливий спосіб життя, в першу чергу система харчування", - вважає Франческо Франческі, директор відділення невідкладної медичної допомоги поліклініки Gemelli в Римі.

За словами Франческі, представники ордену тамплієрів слідували способу життя, запропонованому "латинським храмовим правилом". Правило включало в себе систему харчування і гігієну за столом. Лицарям заборонялося їсти м'ясо не частіше трьох разів на тиждень. Його замінювали рибою, зеленню і овочами, зернобобовими, які були у той час найбільш потужними біотиками, існуючими в природі, і оптимальним середовищем для корисних бактерій, складових кишкової флори.

На відміну від своїх сучасників тамплієри споживали менше жирів. Це знижувало ризик утворення пухлин ШКТ і метаболічного синдрому, який провокував серцево-судинні захворювання, діабет і пухлини.

Варто відзначити, що тамплієри дуже ретельно стежили за гігієною прийому їжі. Так, вони приймали їжу в спеціально відведених місцях на чистих столах і повинні були мити руки перед їжею. Людям, які займалися ручною працею, заборонялося подавати їжу. Самі продукти піддавалися ретельному контролю, щоб уникнути ризику передачі вірусних або паразитарних захворювань.

Рибу для їжі тамплієри розводили самі, повідомляє Франческі. А м'ясо вироблялося виключно в Європі. Дичину вони взагалі не вживали в їжу. З напоїв члени ордена воліли пальмове вино, до якого додавалася м'якоть конопель і алое вера. Таке вино вживали на Святій землі. Як тепер відомо, напої з пониженим вмістом алкоголю здатні запобігати утворенню тромбів - як аспірин кардіо, йдеться в статті. Крім того, пальмове вино допомагало боротися з паразитами і збудниками хвороб, що знаходяться у воді. Тамплієри також використовували цитрусові для додання аромату воді, її знезараження і збагачення вітаміном С і лікопіном.

Зараз ви читаєте новину «Дієта тамплієрів: чому лицарі жили вдвічі довше за інших». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути