вівторок, 31 жовтня 2023 13:57

Папа Римський вибачився перед вченим

Папа Римський вибачився перед вченим
Папа Римський Іван Павло II публічно приніс вибачення покійному Галілео Галілею. Фото https://galinfo.com.ua

Папа Римський Іван Павло II 31 жовтня 1992-го оголосив рішення про церковну реабілітацію італійського астронома Галілео Галілея. Повернув йому "право бути законним сином церкви".

Галілео ді Вінченцо Бонаюті де Галілея називали другим геніяєм після Архімеда. 1609 року сконструював перший телескоп. Свої спостереження за Місяцем і зірками описав у творі "Зоряний вісник". Галілей став найвідомішим ученим Європи. У 1610-1632 роках відкрив фази Венери, плями на Сонці й обертання Землі навколо Сонця.

1615 року Папа Римський Павло V заявив, що вчення, згідно з котрим Сонце нерухоме і знаходиться в центрі світу "хибне, абсурдне, єретичне по формі і протирічить Святому письму". Галілея викликали в Рим на суд інквізиції. Будучи ізольованим у палаці інквізиції, він користувався великими привілеями - займав три кімнати, мав слугу, вів переписку без контролю з боку цензури. 22 березня 1633-го Галілей відрікся від своїх наукових творів на тому самому місці, де Джордано Бруно вислухав смертний вирок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В день спалення Джордано Бруно прокинувся вулкан Везувій

Перший допит відбувся навесні 1633 року і Галілей підтвердив, що згоден покаятися. За 18 днів його звільнили із в'язниці. Книжки заборонили і до кінця своїх днів учений став в'язнем інквізиції. Жив під домашнім арештом у своєму маєтку неподалік Флоренції. Йому забороняли відвідувати інші міста, приймати гостей. Галілео Галілей помер 8 січня 1642-го у своєму ліжку. Папа Урбан заборонив ховати Галілея в родинному склепі.

Папа Римський Іван Павло II публічно приніс вибачення покійному Галілео Галілею, оголосив рішення інквізиції помилковим і реабілітував вченого, повернувши йому "право бути законним сином церкви". Потім були реабілітовані Джордано Бруно, Савонарола, Ян Гус і Мартін Лютер.

25 серпня 1609 року Галілео Галілей продемонстрував Великій раді і дожу Венеції новий пристрій - телескоп, який складався з двох лінз і давав трикратне збільшення.

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський вибачився перед вченим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути