Ексклюзиви
вівторок, 25 серпня 2015 14:52

406 років тому Галілей презентував телескоп у Венеції

Автор: college.ru
  Телескоп Галілея.
Телескоп Галілея.

25 серпня 1609 року Галілео Галілей продемонстрував Великій раді і дожу Венеції новий пристрій - телескоп, який складався з двох лінз і давав трикратне збільшення. Удосконаливши свій пристрій, у січні наступного року телескоп Галілея міг збільшувати до 33 разів, що дозволило йому відкрити супутники Юпітера, кратери на Місяці і виявити, що Чумацький шлях складається з безлічі зірок.

Винахідником телескопа вважається Ганс Ліпперсгей, голландський окулярний майстер німецького походження, який 2 жовтня 1608 року в палаці штатгальтера Моріца Оранського продемонстрував оптичну трубу, за допомогою якої можна було роздивитись покази годинника на церкві міста Делфт, що знаходилося за 15 кілометрів від Гааги. Він, однак, не отримав патент на свій "прилад, що бачить речі далеко, як ніби вони поруч", оскільки аналогічні заявки на винаходи подали його земляки Захарій Янсен і Якоб Метіус. Їхні телескопи були ідентичні за конструкцією і складались з двох лінз - опуклої для об'єктива і увігнутої для окуляра - і давали триразове збільшення.

Досить швидко голландські телескопи поширились Європою і, згідно з легендою, Галілео Галілей зробив власний телескоп за одну ніч, помістивши дві лінзи у свинцеву трубу. Переконавшись у тому, що звичайні лінзи для окулярів дають погану якість зображення, він власноруч зайнявся їх шліфуванням. Незважаючи на те, що його вдосконалений телескоп також давав розмиття з країв і неякісно фокусувався на різнокольорових зображеннях, Галілей відправився до Венеції, де 25 серпня 1609 року продемонстрував свій винахід Великій раді і дожу Леонардо Донато. На знак подяки сенат Венеції подвоїв Галілею зарплату лектора в університеті Падуї.

Продовжуючи удосконалення лінз, Галілей створив телескоп із 33-кратним збільшенням, за допомогою якого в липні 1609 року відкрив існування кратерів і гір на Місяці, плям на Сонці, довів обертання Сонця навколо своєї осі, а 7-13 січня 1610 року відкрив чотири супутники Юпітера, які він назвав "планетами Медичі", за іменем відомого флорентійського сімейства. Успіхи Галілея-астронома виявилися настільки значними, що саме слово "телескоп", яким він назвав свій спостережний пристрій, стало широковживаним, а сам Галілей довгий час вважався його винахідником.

Зараз ви читаєте новину «406 років тому Галілей презентував телескоп у Венеції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути