пʼятниця, 23 серпня 2019 12:00

Пам'ятнику казкового персонажу відрізали голову

Пам'ятнику казкового персонажу відрізали голову
Вандали більше 20 разів нищили Русалоньку. Фото: chudesnyemesta.

Статую, що зображає героїню казки Ганса Христіана Андерсена "Русалонька" відкрили 23 серпня 1913-го в Копенгагені. Автором монумента є данський скульптор Едвард Еріксен.

Бронзову скульптуру жінки із риб'ячим хвостом у людський зріст встановили на скелі біля набережної. Статую замовив син засновника пивної корпорації Carlsberg Карл Якобсен, 60 років. Захопився балетом за казкою у виконанні Копенгагенського Королівського театру. Попросив балерину Еллен Прайс, яка грала Русалоньку, виступити моделлю. Та відмовилася позувати оголеною, тому скульптор Едвард Еріксен голову статуї змоделював із Прайс, а тіло – зі своєї дружини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Копенгагені відсвяткували сторіччя Русалоньки

Понад 20 разів вандали нищили пам'ятник – відрізали голову, обливали фарбою, вдягали у одяг. Щоразу його відновлювали. Щорічно статуя приваблює понад 1 млн туристів. За всю 100-річну історію статуя лише одного разу залишала Копенгаген.

2010-го вона впродовж декількох місяців виставлялася у данському павільйоні на Всесвітній виставці у Шанхаї. Поки Русалонька перебувала в Шанхаї, її місце на набережній данської столиці зайняла скульптура, створена китайськими майстрами.

У Копенгагені 2013-го пройшли урочисті заходи на честь сторіччя статуї Русалоньки. Проведено спеціальний парад, а також концерт дитячого хору. Крім цього, 100 дівчат влаштували заплив у затоці навколо пам'ятника, під час якого вони зобразили фігуру у вигляді числа "100".

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятнику казкового персонажу відрізали голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути