вівторок, 29 січня 2019 11:45

Останній учасник бою під Крутами дожив до незалежності України

Автор: texty.org.ua
  Матвій Данилюк брав участь у бою під Крутами
Матвій Данилюк брав участь у бою під Крутами

Юнкер Першої української військової школи ім. Богдана Хмельницького у Києві Матвій Данилюк брав участь у бою біля станції Крути на Чернігівщині 29 січня 1918-го.

Про це написала газета "Волинь" у серпні 1992-го. Тоді ж він брав участь у марші ветеранів визвольного руху в Україні, який проходив у Києві.

Жив і помер на 103 році життя у селі Ватин Горохівського району на Волині. Похований на сільському цвинтарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крути - бій за майбутнє" - 100 років тому відбулася історична битва

Командир бою Аверкій Гончаренко у спогадах написав, що втрати сягали "до 250 юнаків, одна чота (до 30 людей - Gazeta.ua) студентів і 10 старшин". Але він не зазначив, скільки вояків вийшли із бою живими.

Дослідники встановили близько 40 учасників бою під Крутами, які вижили. Більшість з них померли протягом 1970-1980-х США та європейських країнах.

На українських землях залишилося жити 9 осіб. 1920-30-ті пережили троє. Крім, Матвія Данилюка - Юрій Вороний і Валентин Отамановський. Вороний працював лікарем і здійснив першу пересадку органу людині. Помер 1961-го у Києві. Отамановський досліджував історію та право ХІІІ-ХІХ ст., створив музей Михайла Коцюбинського у Вінниці, викладав іноземні мови у вишах Казані, Ташкента, Краснодара і Харкова. Помер 1964-го.

29 січня 1918-го відбувся бій під Крутами. Тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва" у кількості близько 400 вояків.

У середині січня 1918-го петроградський Раднарком розгортає повномасштабний військовий наступ проти Української Народної Республіки. Радянськими загонами командує Михайло Муравйов. На їхньому шляху, на північно-східному кордоні УНР стоять юнкери 1-ї Української юнацької військової школи ім. Богдана Хмельницького. Вони звертаються по допомогу до студентів.

Зараз ви читаєте новину «Останній учасник бою під Крутами дожив до незалежності України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути